Saðcı polis devleti gitti, 'solcu'su geldi

Saðcı polis devleti gitti, 'solcu'su geldi

Fransa’da sosyalist hükümet, sınırdışı cezaevlerinde tutulan göçmenlere yardım amaçlı çalışan dernek ve kuruluşlara yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. Sarkozy dönemindeki politikaları aratmayan Ýçişleri Bakanı Manuel Valls’ın yaşama geçireceði yeni sistem ile, göçmenlere yardım eden kuruluşlar devre dışı bırakılmakla karşı karşıya.

Mediapart sitesinden Carine Fouteau tarafından kaleme alınan bir yazıda, kısa adı CRA olan sınırdışı merkezlerinde tutulan göçmenlere yardım amaçlı çalışan kuruluşlarla ilgili Ýçişleri Bakanlıðı’nın verdiði bir direktif ele alındı. Bu kuruluşlara yönelik hazırlanan ihale taslaðına göre, tutuklulara yardım etmek amacıyla sunulacak projelerin başvuru süresi 3 Ocak 2013 olarak dikkat çekiyor. Saðcı cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde dahi bu süre iki ay idi.

MALÝ ZORLUKLAR ARTIYOR

CRA merkezlerinin kurulduðu 1984 yılından bu yana göçmenlere verilecek hizmet ve yardımın kalitesi de düşüyor. Fransız devleti, bu insani kuruluşlara yapacaðı yardımı azaltarak, neredeyse sınırdışı edilecek göçmenlerden uzak tutmaya çalışıyor. Cimade ve France Terre d’Asile (FDTA) gibi kuruluşlara göre, kendilerine yapılan devlet yardımı yüzde 20 oranında azalma kaydetti.

Zira hükümet, CRA’larda tutulan her bir göçmen için sadece 2 saatlik bir danışma ve hukuki yardım öngörüyor ve bu kişi başına 53-54 euroluk bir maliyet getiriyor. Bu da, her yıl bu merkezlerde tutulan 50 bini aşkın göçmene yönelik yardımın finanse edilmesini zorlaştırıyor. FDTA’dan Pierre Henry’ye göre, göçmenlere yönelik faaliyetlerin azaltılması söz konusu dahi olamaz. Ancak, maddi yetersizlikler nedeniyle bu imkansız hale geliyor.

Assfam adlı yardım kuruluşu direktörü Christian Laruelle’e göre ise, yeni düzenlemede sadece iki saatlik hizmet öngörülmesi nedeniyle bu kuruluş binlerce euro kayba uðruyor. Bu da, 10 yıllık sað iktidar dönemine göre yardım kuruluşlarının ekonomik açıdan daha az desteklenerek, işlevsiz bırakılacakları anlamına geliyor.

‘YARDIM KURULUŞLARI PARA CEZALARI YILDIRILMAK ÝSTENÝYOR’

Carine Fouteau, Fransız hükümetinin göçmenleri daha da yalnızlaştırmak için yardım kuruluşlarına para cezaları uygulamasına geçtiðinin de altını çiziyor. CRA yönetimleri, tutuklu göçmenlere yardım amacıyla gelen dernek ve kuruluş çalışanlarını ‘amaçlarını aşmak’, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘sırları ifşa etmek’ gibi suçlamaları bahane ederek, 500 euroluk para cezalarına çarptırıyor.

Ordre de Malte adlı yardım kuruluşundan Alain Tonquedoc’a göre, mahkemeler tarafından tutuklu bir göçmen hakkında CRA’lara bildirimi yapılan hukuki bir karara itiraz dilekçeleri aynı gün verilmek zorunda. Yardım kuruluşlarının bürolarında asılacak herhangi bir afiş dahi ise, CRA direktörlerinin iznine baðlanıyor.

Özellikle Balkan ülkelerinden gelen Romanlar ve 2011 ayaklanması sonrası Fransa’ya akın eden Tunus’lu gençlerin sürekli olarak sınırdışı tehdidiyle karşı karşıya kalmaları da, göçmenlere yardım eden kuruluşlarının tepkisi ile karşılaşıyor. Sarkozy döneminin polis devleti politikalarını aratmayan yeni hükümetin göçmenlere karşı keyfi ve sert uygulamaları da, yardım kuruluşları tarafından ‘endişe verici’ bulunuyor.