Sakız'da 7 bin hektar kül oldu

Sakız'da 7 bin hektar kül oldu

Yunanistan’ın sakız aðaçlarıyla meşhur Sakız Adası’nda süren yangın üç gün içinde 7 bin hektarlık bitki örtüsü ve tarım arazisini yok etti.

Adanın en büyük gelir kaynaðı olan ve kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde kullanılan sakız aðaçları günlerdir alevler arasında.

Yerel makamlar, Türkiye yakınında bulunan Sakız Adası’nda Cumartesi sabahı saat 02.00’de bilinmeyen bir nedenle meydana gelen yangına şiddetli rüzgar nedeniyle müdahalenin zor olduðunu bildirdi. Yangını söndürmek için 230 itfaiyeci, 80 asker ve 50 kadar gönüllü mücadele ederken, karadan 50 araç ile havadan da uçak ve helikopterlerle de müdahale ediliyor.

Alevler önemli sayıda sakız aðacını kül ederken, arıcılar kovanlarını yüzde 60’ını kaybettiklerini söylüyor.

Yunanistan’da bugün 11 yerde yangın çıktı. Bunlar arasında Ege Denizi’ndeki Kiklad Takımadası’ndaki Andros Adası da bulunuyor.

Yangını çıkardıðından şüphe edilen Fransız 32 yaşındaki bir erkek ile 29 yaşındaki bir kadın gözaltına alındı. Ýtfaiyeciler, yangının nasıl çıktıðını belirtmedi.

Yunanistan’da her yaz yangınlar geniş bir ormanlık alanı yok ediyor. Aðustos 2007’de 63 kişi yangınlar nedeniyle hayatını kaybetmiş, ülkenin merkezi ve güneyinde onbinlerce hektar kül olmuştu.