Seçim galibiyeti ardından Miçotakis’ten yeniden seçim çağrısı

Yunanistan’da pazar günü yapılan genel seçimlerde beklentilerin de çok üstünde yüzde 40 oyla kazanan sağcı Başbakan Kyriakos Miçotakis, mutlak çoğunluğu sağlamak için yeniden seçime gitmeye çağırdı.

Yunanistanlılar 300 sandalyeli parlamentonun yenilenmesi için pazar günü sandık başına gitti.

Seçimlerde Başbakan Kyriakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi oyların yüzde 40,8’ini elde etti. Bu skor, muhafazakar partinin beklentilerinin bile üzerinde yer aldı.

Rakibi solcu Syriza partisi, yüzde 20’de kalarak ağır bir sonuç elde etti. Sosyalist parti Pasok-Kinal ise yüzde 11,5 oranında oy elde etti.

Muhafazakar Miçotakis, Pazar akşamı Atina’da partisinin zaferinin “siyasi deprem” olarak tanımladı, yeni seçimlerin yolunu açtı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ile bir araya gelen Miçotakis, en erken vakitte yeniden seçimlere gitmek istediklerini belirterek, “Belki 25 Haziran” dedi.

2019’dan bu yana hükümette olan Yeni Demokrasi, geniş zaferine rağmen mutlak çoğunluğu az bir farkla kaybetti. 145 sandalye elde eden Miçotakis’in partisinin, tek başına hükümet kurabilmesi için 6 sandalyeye daha ihtiyacı var.  Uzlaşı yoluyla koalisyon hükümeti kurulması, Yunanistan siyasi kültüründe pek mümkün olmuyor.

Gelecek seçimler farklı bir seçim sistemine göre yapılacak. Kazanan parti 50 sandalyeye kadar bir “bonus” alabilecek. Miçotakis’in hesaplarına göre bu da tek başına hükümeti kurmak için yeterli olacak.

Anayasa ile belirlenen prosedür gereği, Cumhurbaşkanı koalisyon kurma teşebbüsünde bulunması için yeni hükümeti kurma görevini Miçotakis’e verdi. Ancak Miçotakis, mevcut durumda bir hükümet kurma imkanı olmadığını savundu.