Senegal açıklarında göçmen teknesi battı: En az 24 ölü

Senegal’in kuzey açıklarında yüzlerce kişiyi taşıyan bir teknenin batması sonucu en az 24 göçmenin öldüğü bildirildi. Onlarca kişi ise kayıp.

Senegal’in en büyük kentlerinden biri olan Saint-Louis Valisi Alioune Badara Samb tarafından AFP’ye verilen bilgiye göre kıyıdan birkaç yüz metre açıkta teknenin batması ardından Çarşamba gününden bu yana sudan 24 kişinin cenazesi çıkarıldı.

Vali, 21 kişinin de kurtarıldığını belirtirken, kaç kişinin kayıp olduğuna ilişkin bilgi vermedi.

Senegal medyasında hayatta kalanların ifadelerine dayanarak yer alan haberlere göre teknede 200 ya da 300'den fazla kişi bulunuyordu.  Ancak vali bu rakamlar karşısında dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Tekne kıyıdan birkaç yüz metre uzakta çamurlu bir alanda battı. Kıyı şeridi, deniz akıntıları ve deniz tabanının yapısı nedeniyle özellikle tehlikeli olabiliyor. Vali, sahilde bir nöbet sistemi kurulduğunu söyledi.

Senegal’de son yıllarda binlerce insan, Batı Afrika kıyılarındaki özellikle ölümcül Atlantik deniz rotası üzerinden bir İspanyol takımadası ve Avrupa'ya açılan kapı olarak bilinen Kanarya Adaları'na gitmeye çalışıyor.

Yoksulluktan, işsizlikten ya da geleceğe dair umutlarının olmamasından kaçan binlerce Senegalli, genellikle uzunluğu yirmi metreye kadar varan ve onlarca kişi taşıyabilen ahşap teknelerce belli miktarlar karşılığında kaçak bir şekilde yola çıkıyor.

Göçmenler Kanarya Adalarına ulaşmak için 1.500 kilometrelik ölümcül geçişte yedi ya da on gün yol alıyorlar.

Avrupa'nın sınırlarını kontrol eden Frontex’e göre Kanarya Adaları’na en fazla göçmen Fas ve Senegal’den geliyor.

İspanyol hükümetine göre 2023 yılında Kanarya Adaları'na ulaşan göçmen sayısı bir yıl içinde üç kat artarak 39 bin 910'a ulaştı.

İspanyol sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras'ın yakın tarihli bir raporuna göre, 2023 yılında İspanya'ya ulaşmaya çalışırken ölen ya da kaybolan 6.600'den fazla göçmenin büyük çoğunluğu Atlantik rotasında hayatını kaybetti.

Kasım ayında Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, artan bu akışı durdurmak için acil önlemler alınmasını emretmişti.