Shell Nijeryalı çiftçiye tazminat ödeyecek

Shell Nijeryalı çiftçiye tazminat ödeyecek

Nijeryalı beş çiftçinin petrol devi Shell hakkında 2008 yılında açtığı dava sonuçlandı. Shell’in kardeş firması Shell Nijerya çiftçilerden birine tazminat ödemeye mahkum edilirken, 4 olayda ise aklandı. 

Nijeryalı çiftçiler, sivil toplum örgütlerinin desteğiyle 2004, 2005 ve 2007 yıllarında meydana gelen petrol sızıntısının tarım arazilerine zarar verdiğini ve sorumlusunun Shell firması olduğunu ileri sürerek Hollanda yargısına başvurmuştu.

Lahey’deki yerel mahkeme, ilk kez bu tür bir davayla karşılaşan şirket hakkındaki 5 suçlamadan 4’ünü reddetti. Royal Dutch Shell’in kardeş firması Shell Nijerya’nın arazisi zarar gören bir çiftçiye tazminat ödemesine karar verildi. Tazimatın miktarı ileri bir tarihte açıklanacak.

Mahkeme, 4 olayda ise Şirket arazilerin zarar görmesinin sabotajlardan kaynaklı olduğunu belirterek suçlamaları reddetti. 

Hollanda petrol devi Shell ilk kez yurtdışında kardeş şirketin yol açtığı çevre tahribatı nedeniyle kendi ülkesinde mahkemelik oldu. Davayı açan çevre örgütleri, bir mahkumiyeti memnuniyetle karşılarken mahkemenin reddettiği 4 olayla ilgili yüksek mahkemeye gideceklerini bildirdi. Shell şirketi de karardan memnun. Şirket kararın petrol sızıntısının şirketten kaynaklanmadığı, sabotajdan kaynaklandığını gösterdiğini belirtti. 

Dava konusu olan Nijerya’da köylerinde büyük tahribatlara yol açan petrol sızıntısından sadece dördüdür. Çevre örgütleri ülkede benzer binlerce olayın söz konusu olduğunu belirtiyor. Çevre örgütleri davada, petrol sızıntısının yol açtığı kirliliğin şirket tarafından giderilmesi, boru hatlarının daha iyi bakımı ve çiftçilere yol açtığı zararların tanzim edilmesini istemişti.