Sıcaklıklar rekora koşuyor; Hollande’dan COP21 uyarısı

30 Kasım’da Paris’te başlayacak iklim konferansı COP21 öncesindeki diplomasi Almanya ve Brezilya ile devam ederken, ev sahibi Fransa’dan “başaramazsak, felaket olur” uyarısı geldi.

30 Kasım’da Paris’te başlayacak iklim konferansı COP21 öncesindeki diplomasi Almanya ve Brezilya ile devam ederken, ev sahibi Fransa’dan “başaramazsak, felaket olur” uyarısı geldi. Tüm bunlar olurken, hem bu yılın ilk 7 ayında hemde Temmuz ayındaki sıcaklık ortalamasının bugüne kadarki en yüksek düzeyine ulaştığı bildirildi.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yayınlanan verilere göre, Temmuz ayı 1880 yılından bu yanaki en sıcak ay oldu. Bu yılın ilk 7 aylık dönemi de, tarihi sıcaklık rekorunu kırdı.

NOAA’nın açıkladığı verilerde, Ocak-Temmuz 2015 arasındaki dönemde dünyadaki sıcaklık ortalaması 20’inci yüzyıla oranla 0,85 derece daha fazla oldu. Böylelikle, 2010 yılında kaydedilen ve 1880 yılında bu yanaki en yüksek sıcaklık seviyesi de 0,09 derece geride bırakılmış oldu.

Bazı bölgelerde ise, sıcaklığın bugüne kadarki ortalamadan 1,34 dereceye kadar daha fazla olduğu görüldü.

NOAA’nın açıkladığı verilere göre, Temmuz ayı da 1880 yılından bu yanaki en sıcak ay olarak kayıtlara geçti. Yapılan ölçümlerde, sıcaklık ortalamasının 16,61 derece olduğu görülürken, 20’inci yüzyıl ortalamasının 0,81 derece üzerinde sıcaklıkların yaşandığı tespit edildi.

Temmuz ayındaki sıcaklık ortalamasının yüksek olmasında özellikle Pasifik ve Hint okyanuslarındaki yumuşak havanın etkili olduğu kaydedildi.

HOLLANDE: KONFERANSTA ANTLAŞMA ÇIKMAMASI ‘FELAKETTİR’

Yeryüzü sıcaklıklarına dair ölçümlerde kaydedilen rekor dereceler, küresel ısınmanın beklenenden de daha hızlı olacağına ilişkin teorileri güçlendiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Fransa’nı başkenti Paris’te 30 Kasım ile 11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek ve COP21 olarak adlandırılan iklim konferansında önümüzdeki yıllarda alınacak önlemler üzerine uzlaşma sağlanması hedefleniyor.

Konuya ilişkin konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, COP21’de ülkelerin üzerinde uzlaşacağı bir antlaşma çıkmamasının ‘felaket’ olacağını söyledi. Hollande, klasik enerjilerden (petrol, kömür, gaz) yenilenebilir enerjilere geçişi sağlayacak çözümler bulunması gerektiğinin altını çizdi.

ALMANYA VE BREZİLYA AMAZONLARI ‘KURTARACAK’

Son olarak dün beraberindeki 7 bakanla birlikte Brezilya’yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Amazon ormalarındaki biyo çeşitliliğin korunmasına ilişkin ortak projeleri imzalamıştı. Almanya’nın Amazon ormanlarının yok edilmesini önlemek ve yenilenebilir enerjileri teşvik amacıyla 550 milyon euroluk bir fon ayırdığı bildiriliyor.

8,5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın beşinci büyük ülkesi olan Brezilya, Amazon ormanlarının büyük bir kısmına da sahip. Amazonlar, dünya üzerindeki biyo çeşitliliğin en iyi örneği olarak gösterilirken, son yıllarda ciddi orman katliamları ile gündeme geliyor.