Silah tekelleri barış örgütlerini susturmak istiyor

Silah tekelleri barış örgütlerini susturmak istiyor

Milyonlarca insanın ölümüne yol açan silahları üreten savaş tekelleri azami kar elde etmelerinin önünde engel olarak gördükleri savaş karşıtlarını susturmak ve engellemek için her yola başvuruyor.

Barışcıl gösteriler yapanlar aleyhinde tazminat davaları açıyor ve böylelikle barış örgütlerine göz daðı vermeye çalışıyorlar.

Ýsveç’in Malmö ilinde merkezi bulunan Aimpont adlı savaş tekeli tekele ait arazide barışcıl gösteri yapan Ofog adlı barış örgütünün iki üyesi aleyhinde 775 bin kronluk (86 bin Avro) tazminat davası açtı.

Karin Carlsson ve Per Hillerström’ün suçları tekele ait araziye tel örgüleri aşıp tekelin silah ihracını protesto etmek için pankrat açmak. Mahkeme iki savaş karşıtını başkasının arazisinde izinsiz gösteri yapmak suçundan 68 bin kron para cezasına çarptırdı. Ancak bu cezayı yetersiz bulan Aimpont mahkemeye başvurarak eylemcilerden 775 bin kron tazminat talep etti.

Savaş karşıtlarını susturmaya yönelik bu girişim, Ýsveç’te bulunan demokratik kitle örgütleri tarafından tepkiyle karşılandıðı gibi aralarında Birsel Lemke’nin de bulunduðu Alternatif Nobel Ödülü sahibi 21 kişi ortak bir açıklama yaparak eylemcilere destek verdi.

Bugün kararını açıklayan mahkeme daha önce eylemcilere verilen tazminat miktarını yeterli bularak Aimpont’un 775 bin bin kronluk tazminat talebini reddetti.

Kararın açıklanmasından sonra bir açıklama yapan Per Hillerström savaş tekellerinin tazminat davaları açarak barış mücadelelerini korkutmayı amaçladıklarını söylerken, Karin Carlsson savaş tekelinin barış yanlıların sürdürdükleri mücadelenin sonucu davayı kaybettiðini ifade etti.

Aimpont silahlara monte edilen krmızı nokta nişangahı olarak bilinen dürbinleri üretiyor. Tekel son 8 yıl içinde 400 bini aşkın kırmızı nokta nişangahını ABD’ye sattı. Dürbinler Irak ve Afganistan’da işgale karşı direnenlere karşı kullanılan silahlara monte ediliyor.