Silahlanma yarışı: Caydırıcı hukuki yaptırımlara ihtiyaç var

BMGK’nin Perşembe günkü gündemlerinin başında ABD, Rusya ve Çin’in silahlanmaya ilişkin karşılıklı suçlamaları bulunurken, BM, her türlü silahlanmaya karşı ‘caydırıcılığı olan hukuki yaptırımları da’ içeren yeni anlaşmalar için çağrıda bulundu.

Rusya ve ABD füze denemeleriyle silahlanma yarışında oldukları suçlamalarını yinelerken, Washington yönetimi, Çin’in de silahlanmaya karşı yapılacak müzakerelere dahil edilmesini istiyor.

RUSYA ABD’Yİ SUÇLADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan Rusya büyükelçi yardımcısı Dimitri Polyanski, 18 Ağustos’ta ABD tarafından gerçekleştirilen orta menzilli füze denemesini eleştirdi. Bu denemenin ABD’nin silahlanma yarışına hazırlandığı anlamına geldiğini savunan Polyanski, Rusya’nın silahlanmaya karşı müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinin füze denemelerine karşın ABD’ye tepki vermemesini eleştiren Polyanski, bunun ülkesini ‘şaşırttığını’ vurguladı.

ABD’DEN NÜKLEER DENEME SUÇLAMASI

ABD’nin BM nezdindeki büyükelçi yardımcısı Jonathan Cohen ise, Rusya ve Çin’i suçladı. “Rusya ve Çin, kendilerinin silahlanmayı arttırdıkları bir ortamda ABD’nin ‘silahlanmadan sakındığı bir dünya’ istiyorlar” diyen Cohen, Amerikan füze denemelerinin ‘ne provokatör ne de istikrar bozucu’ olmadığını savundu.

“ABD eli kolu bağlı durmayacaktır” diye uyaran Cohen, 8 Ağustos’ta Rusya’da meydana gelen bir ‘gizemli’ nükleer patlamadan bahsetti. Cohen, bunun bir nükleer sistem denemesi olduğunu iddia etti.

‘ÇİN’İN DE MÜZAKERELERE DAHİL EDİLMESİ’ ŞARTI

ABD temsilcisi, silahlanmanın kontrolüne ilişkin gelecekteki müzakerelere Rusya’nın yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti’nin de dahil edilmesi çağrısı yaptı.

ÇİN’E GÖRE SİLAHLANMA ‘STRATEJİK DENGEYİ’ SAĞLAMA AMAÇLI

Çin’in BM nezdindeki büyükelçisi Zhang Jun ise, ülkesinin sadece savunma amaçlı silahlara sahip olduğunu söyledi. Zhang Jun, Çin’in silahlanma yarışına karşı olduğunu ve ‘stratejik dengeyi’ garanti etmeye çalıştıklarını savundu.
 

BM: ULUSLARARASI YENİ MÜZAKERE VE ANLAŞMALARA İHTİYAÇ VAR

Üç ülkenin karşılıklı suçlamalarına öncesinde konuşan BM’nin silahsızlanmadan sorumlu yüksek temsilcisi İzumi Nakamitsu ise, tüm ülkelere uyarıda bulundu.

Süpersonik silahların geliştirilmesine karşı uyaran Nakamitsu, “Bu tür silahlanma, dünya güvenliğini sabote ederken istikrarı bozacak bir silahlanma yarışına yol açabilir” diye konuştu. Silahlanmaya karşı acilen bir uluslararası alanda yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Nakamitsu, buna caydırıcı hukuki yaptırımların da dahil olduğunu söyledi.

Nikamitsu, özellikle tartışmalara yol açan farklı türden füzelere ilişkin bir uluslararası anlaşmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.