Silahlı gruplar Suriye'deki en büyük barajın denetimini ele geçirdi

Silahlı gruplar Suriye'deki en büyük barajın denetimini ele geçirdi

Suriye'nin Rakka kentinde bulunan Fırat Nehri üzerindeki ülkenin en büyük barajının denetimi silahlı gruplar tarafından gele geçirildi. Rejim güçlerinin çatışmadan bölgeden çıktıkları belirtiliyor.

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi başkanı Rami Abdül Rahman'ın yaptığı açıklamaya göre,  cihatçı El Nusra Cephesi'nin öncülüğünde yapılan bir operasyonda barajın denetimi ele geçirildi. Operasyona katılan savaşçıların sayısı hakkında net bilgi verilmedi.

Barajın her iki girişin de silahlı gruplar tarafından tutulduğu, rejimin barajı bombalamaması için içerde herhangi bir çatışmaya girişilmediği iddia edildi.

Abdül Rahman, olayların başladığı Mart 2011'de bu yana rejim açısından en büyük ekonomik kayıp olduğunu söyledi.  Rahman'a göre baraj ve içinde bulunduğu Tabka şehri 24 saat içerisinde, rejim güçleri direniş göstermeden ele geçirildi. Rejim güçlerinin sorumlularının Tabka havaalanı üzerinden kaçtıkları bildirildi.  Kentte Sünni, Alevi, Hristiyan ve Kürtler yaşıyor.

Başlangıçta pek tanınmayan El Nusra Cephesi, ABD tarafından terörist örgüt listesine alındıktan sonra  Suriye'de daha etkin olmaya başladı.  Mevcut durumda ülke içinde rejime karşı en etkili eylemler bu grup tarafından yapılıyor.  

Rakka eyaletinde bulunan baraj Fırat Nehri üzerine kurulu. 1960'lı yıllarda kurulan barajın açılışı Hafız Esad tarafından yapılmıştı. El Esad isimli baraj gölünde 14.1 milyar metre küp su bulunuyor.

14 İSTİHBARAT GÖREVLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan Haseke'ye bağlı Şeddad kentinde El Nusra Cephesi tarafından istihbarat şubesine yönelik intihar saldırıları düzenlendi.

ANF Arapça servisine göre silahlı gruplar Haseke'ye 45 km uzaklıktaki Şeddad kentine saldırıda bulundu.  Silahlı grupların bombaladığı kentte çok sayıda bina yıkılırken, ölü ver yaralılar olduğu bildirildi.

Kent sakinleri evlerini terk ederek Haseke'ye göç etmek zorunda kaldı. Araç bulamayanlar ise Em Elriz köyünde bekliyorlar.

Merkezi Londra'da bulunan İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre ise El Kaide'ye yakın cihatçı El Nusra Cephesi'nin iki üyesi tarafından kentte düzenlenen intihar saldırılarında 14 istihbaratçı öldürüldü.

Saldırının bomba yüklü araçla genel istihbaratın Şeddad şubesine yönelik gerçekleştirildiği bildirildi. Bilançonun daha olabileceği belirtiliyor.