Silahlı gruplar Antalya'da Yüksek Askeri Konsey kurdu

Silahlı gruplar Antalya'da Yüksek Askeri Konsey kurdu

Beşar El Esad rejimi ile savaşan silahlı gruplar bu kez Yüksek Askeri Konsey oluşturdu. Türkiye’nin de destek sunduðu El Kaide çizgisindeki gruplardan biri olan El Nusra Cephesi bu konseyde yer almadı. Antalya’da yapılan toplantıya 12 devlet temsilcisi de katıldı.

AFP’ye açıklamada bulunan Suriye Ulusal Koalisyonu Genel Sekreteri Mustafa Sabagh, 12 Aralık’ta Fas’ın Marakeş kentinde Suriye Halkının Dostları toplantısından önce Yüksek Askeri Konsey’in kuruluşunu ilan edeceklerini bildirdi.

Sabbagh’a göre bu yapı, aralarında Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) de olduðu alandaki farklı askeri konseyler ile güçleri bir araya getirecek. Sabagh, “Askeri eylemi birleştirmek için çok önemli bir girişimdir. Elde edeceðimiz materyal yardımı sadece bu konseye vereceðiz” dedi.

Katar’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’nu reddeden El Nusra Cephesi gibi diðer aşırı Ýslamcı grupların ise Askeri Konsey’de yer almayacaðı belirtildi. Sabagh, “El Nusra yer almayacak zira aşırı gruplar bir azınlıðı oluşturuyor” diye belirtti.

Adını vermeyen askeri bir sorumlu da AFP’ye yaptıðı açıklamada “Bu grup yeni yapıda yer almayacak çünkü üyeleri (bu yapıda yer almakla) ilgilenmiyor ve terörist olmakla suçlanıyorlar” dedi.

El Nusra grubu ile Guraba El Şam, 19 Kasım günü Türkiye üzerinden Batı Kürdistan’ın Sêrekaniyê kentine saldırıda bulunmuş ve aðır kayıplar vererek geri çekilmişti. Bu grupların ateşkes önermesi ve geri çekilmesi ardan bu kez Türkiye, bunlara sınırlarını kapayarak yeniden çatışmalarını istemişti.

Yüksek Askeri Konsey’in, alandaki tüm savaşçı güçlerin temsilcilerini bir araya getiren bir Genel Kurmaylık olduðu ifade edildi. Askeri komutanlar ve sivillerden oluşan yapı, alandaki güçleri birleşik bir şekilde yönetmekle sorumlu olacak.

Askeri yetkiliye göre Antalya’da yapılan toplantıya yüzlerce subay ve savaşçı grup şefi ile aralarında Türkiye, ABD, Katar ve Fransa’nın da olduðu 12 ülkenin temsilcileri hazır bulundu. Toplantı üç gün sürdü.

Toplantıda Genel Kurmay Başkanı olarak Temmuz 2012’de Suriye ordusundan firar eden askeri mühendis General Selim Ýdris seçildi.

ÖSO’nun eski askeri şefleri olan General Riyad El Esad ile Mustafa El Şeyh, yeni askeri yapıda yer almıyorlar. AFP’ye konuşan yetkiliye göre bunlar alanda deðil çoðunlukla Türkiye’de bulunduklarından ötürü konseye alınmadı.

Bir başka askeri yetkiliye göre, komuta konseyi 10’u subay, 20’si sivil olmak üzere 30 kişide oluşuyor. Bunlar arasında Humus askeri konsey şefi Albay Kasım Saad Edin, ÖSO’nun Suriye içindeki sözcüsü albay Mustafa Abdul Kerim ile Müslüman Kardeşlere yakın Liwa El Tewhid grubu şefi Abdul Kadir Salih bulunuyor.

Toplantı sonucunda beş askeri bölgenin kurulması kararlaştırıldı.