Sırbistan Cumhurbaşkanı: Kosova’yı asla tanımayacağım

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova ile ilişkilerin normalleşmesi için AB’nin teşvik ettiği anlaşmayı imzalamayı reddederek, Kosova’yı asla tanımayacağını söyledi.

Avrupa Birliği’nin yoğun baskıları sonucu Sırp ve Kosovalı yetkililer geçen pazartesi günü Brüksel’de bir araya geldi. AB, her iki ülkenin ilişkilerini normalleştirmeye yönelik bir çerçeve belirleyen ve Sırbistan tarafından Kosova’nın “defakto tanınmasını” içeren bir planda anlaşmasını istiyor.

Avrupalı yetkililer, Sırbistan ve Kosovalı heyetlerin prensipte anlaşmaya yeşil ışık yaktığını söylemişti. Ancak müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Priştina ve Belgrad yaşanan çıkmazdan karşılıklı olarak birbirini suçlarken, halen çözülmemiş noktalar olduğunu bildirdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı salı akşamı yaptığı açıklamada Kosova’yı asla tanımayacağını ve BM’ye girişine hiçbir şekilde yardım etmeye niyetinin olmadığını belirtti.

Sırp televizyonuna konuşan Aleksandar Vucic, “Cumhurbaşkanı olduğum sürece, ne resmi ya da gayrı resmi olarak Kosova’nın tanınmasını ne de Kosova’nın BM’ye katılmasını kabul etmeyeceğim” dedi.

Nüfusunun çoğunluğu Arnavut olan Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti. 1990’lı yılların sonunda NATO bombardımanı ile son bulan Arnavut bağımsızlıkçılar ile Sırp güçler arasındaki savaştan bu yana her iki ülke arasındaki ilişkiler gergin.

Sırp Cumhurbaşkanı bir yandan Kosova’yı tanımayacağını belirtirken, diğer yandan, Kosova Sırplarına belli bir özerklik verilerek Sırp çoğunluklu bölgelerde Belediyeler Birliği kurulmasının kabul edilmesi şartıyla, başka konuları tartışmaya hazır olduklarını belirtti.

Vucic, "Sadece Avrupa yolunda ilerlememize yardımcı olacağı için değil, aynı zamanda Sırplar ve Arnavutlar arasındaki ilişkiler için de iyi olduğu için diğer her şeye açığım” dedi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise herhangi bir anlaşmanın Kosova’nın tanınmasını öngörmesi gerektiğini belirtti.

Taraflar arasında yeni bir toplantının AB çatısı altına 18 Mart’ta Kuzey Makedonya’da yapılması bekleniyor.

6,7 milyon nüfuslu Sırbistan, Kosova’yı kenti dini ve ulusal beşiği olarak görüyor.

1,8 milyon nüfuslu Kosova’da da 120 bin dolayında Sırp yaşıyor ve bunların önemli bir kısmı Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.