Sirte’de DAİŞ ile yerel gruplar arasında yoğun çatışmalar

DAİŞ çetelerinin işgali altındaki Libya’nın Sirte kentinde büyük bir katliam yaşandığı bildiriliyor.

DAİŞ çetelerinin işgali altındaki Libya’nın Sirte kentinde büyük bir katliam yaşandığı bildiriliyor. Yerli aşiretlerin desteğini alan selefi gruplar ile DAİŞ arasındaki çatışmalarda 200’ye yakın kişinin yaşamını yitirdiği iddia ediliyor.

Çetelerin geçtiğimiz günlerde kentin önde gelen bir din adamını öldürmesinden sonra başlayan çatışmalar devam ediyor. Reuters haber ajansına göre kentteki çatışmalarda 42 yaşamını yitirirken, Libya’nın Paris Büyükelçisi’ne göre 150 ile 200 arasında kişi hayatını kaybetti.

AFP’ye konuşan büyükelçi Çibani Ebu Hamud, “Sirte’de bir katliam yaşanıyor” dedi. Kentte DAİŞ’e muhalif selefi gruplar ile yerel halkın bir mahalleyi kurtarmaya çalıştığını kaydeden Ebu Hamud, çetelerin daha sonra mahalleyi geri aldığını söyledi.

Ebu Hamud, uluslararası toplumun çatışmalara sessiz kalmayarak askeri müdahalede bulunmasını da istedi.

Muammer Kaddafi’nin devrilerek öldürülmesi ardından Libya’daki farklı güçler arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Uluslararası toplum tarafından tanınan seçilmiş meclisin çalışmaları Tobruk’da devam ederken, başkent Trablus ise İslami grupların elinde. İki ayrı gücün ortak bir hükümet kurması için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen arabuluculuk çalışmaları henüz sonuç vermedi.

Sirte kentinin kontrolünü Haziran ayında ele geçiren DAİŞ çetelerine karşı harekete geçen Trablus hükümeti, kentin geri alınması için bir saldırı başlatacaklarını duyurmuştu.