Skurletis : Yunanistan’da ‘erken seçim gerekli’

Yunanistan’da Eurogroupe tarafından sunulan yardım paketinin kabulü ardından iktidardaki Syriza içerisindeki ayrılıklar ve erken seçim de gündemde.

Yunanistan’da Eurogroupe tarafından sunulan yardım paketinin kabulü ardından iktidardaki Syriza içerisindeki ayrılıklar ve erken seçim de gündemde. Enerji Bakanı, sorunların aşılması için ‘erken seçimin gerekli olabileceğini’ söyledi.

Skai TV’ye konuşan Syriza üyesi bakan Panos Skurletis, ülkedeki istikrarın sağlanabilmesi için seçim seçeneğine dikkat çekti. Bakan, seçimlerin geçtiğimiz hafta kabul edilen üçüncü yardım paketi için de gerekli olduğunu kaydetti. Skurletis, yardım paketinin geçtiğimiz hafta Yunan Parlamentosu’nda oylandığını hatırlatırken, karşı yönde oy kullanan Syriza milletvekilllerinin çokluğuna dikkat çekti.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın oluşturduğu Eurogroupe ile IMF ve Avrupa Merkez Bankası tarafından yürütülen müzakereler sonucu Yunanistan’a önümüzdeki 5 yılda uygulanacak üçüncü yardım paketi kabul edilmişti. Pakete yönelik Yunanistan Parlamentosu’ndaki oylamada 149 Syriza milletvekilinden 43’ü ya karşıt oy kullandı ya da çekimser kaldı. Böylelikle, iktidar ortağı ANEL’in 13 milletvekiline rağmen iktidarın ‘psikolojik eşik’ olarak adlandırdığı 120 sayısına ulaşılamamıştı.

Oylamada eski bakanlardan Yanis Varufakis ile Panajiotis Lafazanis ile Meclis Başkanı Zoe Konstantopulu da karşıt oy kullananlar arasında bulunuyordu.

Syriza’nın Temmuz ayında yapılan yönetim toplantısında da, partinin Eylül ayında kongreye gitmesine karar verilmişti.

Son olarak, yardım paketine muhalefet eden 10 kadar Syriza üyesi, seçimlerden önce kongre düzenlenmesini ve partinin birliğinin sağlanmasını istemişlerdi.