Sol Parti istihbaratın kıskacında!

Sol Parti istihbaratın kıskacında!

Alman iç istihbarat kurumu Anayasa Koruma Dairesi ilk kez Sol Partili bir milletvekili hakkında izlememe kararı aldığını bildirdi. Köln İdari Mahkemesi, istihbaratın 2012 yılında Sol Parti Grup Başkan Yardımcısı Petra Pau hakkında bilgi toplamadığını açıkladı.

Pau'nun istihbarata karşı açtığı davada mahkeme olumlu karar verirken, Sol Partililer hala istihbaratın kıskacında olduklarını düşünüyorlar. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Köln'deki mahkemenin sevindirici olduğunu ancak hala birçok eyalette Anayasayı Koruma Dairesi elemanları tarafından yakın takip edildiklerini söyledi.

Gysi, istihbaratın sadece üyeler hakkında değil Federal Meclis üyesi parlamenterler hakkında da  bilgi topladığını belirterek bu durumun kabul edilemez olduğunu bildirdi. Sol Parti'nin Anayasa Koruma Örgütü'ne karşı açtığı "İzleme hukuk duşu" davası ise Federal Anayasa Mahkemesi'nde görülüyor.

Mahkemenin yaza kadar Sol Parti'yi izlemenin yasalara aykırı olup olmadığına karar vermesi bekleniyor. Anayasa Koruma Dairesi ise 2012 sonbaharından itibaren Sol Parti'nin tamamı yerine sade "radikal" kanadı izlemeye başlamıştı.

Daire, 2011 raporunda Sol Parti'nin içinde yer alan "Komünist Platform" ve "Marksist Platform" gibi grupların "tehlikeli" olduğunu öne sürmüştü. Fakat Bayern Eyaleti Anayasa Koruma Örgütü ise Sol Parti'yi hala bir bütün olarak izlemeye alıyor.