Somali’de bomba yüklü kamyonla saldırı: 13 ölü, 20 yaralı

Somali’nin merkezindeki bir kasabada bomba yüklü araçla kontrol noktasında düzenlenen saldırıda en az 13 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.

Yerel yetkililer, Beledweyne kasabasındaki bir kontrol noktasında bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda çoğu sivillerden oluşan 13 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Saldırıda 20 kişinin de yaralandığı ve farklı hastanelere kaldırıldıkları belirtildi. Bilançonun daha da ağırlaşabileceği ifade edildi.

Saldırıda çevredeki binalar hasar görürken, halen yıkıntılar arasında mahsur kalanların olduğu bilgisi verildi.

Saldırıyı üstlenen olmazken, hükümetin El Kaide bağlantılı radikal dinci Şebab’a karşı operasyonda “birçok önemli kayıp” verdiklerini itiraf ettiği bir sırada meydana geldi.

Somali hükümeti, eylül sonunda birliklerini ülkeden çekmeyi öngören Afrika Birliği’nden bunu üç ay ertelemesini istedi.

Somali’de 15 yılı aşkın bir süredir Şebab ile mücadele ediliyor.  Mayıs 2022’de seçilen Somali Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Şebab’a karşı “topyekün savaş” sözü verdi. Afrika Birliği güçleri ve ABD, hükümete hava desteği veriyor. 

2011-2012 yıllarında Somali'nin temel kentlerinde çıkarılan Şebab, özellikle ülkenin orta ve güneyindeki geniş kırsal alanlarda aktif durumda ve bu bölgelerde sık sık devlet güçleri, siyasi ve sivil hedeflere yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.