Somali’de Eşşebab örgütü Kismayo’dan çekildi

Somali’de Eşşebab örgütü Kismayo’dan çekildi

Afrika Birliði (AU) güçlerinin saldırı başlattıðı Somali’nin Kismayo kentini ele geçirdikleri bildirildi. Eşşabab örgütü, son büyük kaleleri olan Kismayo’dan ‘taktik’ geri çekilme yaptıklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) destekli yeni Somali Cumhurbaşkanı için denetimi saðlamak üzere harekete geçen Afrika Birliði (AU) gücünün bel kemiðini oluşturan Kenya ordusu, aşırı dinci Eşşebab örgütünün kalesi olarak bilinen Kismayo’ya büyük bir saldırı başlatmıştı. Dün başlatılan saldırı ardından Eşşebab örgütünün kenti terk ederek kırsal kesime çekildikleri bildirildi.

Fransız AFP ajansına konuşan Eşşebab sözcüsü Ali Muhammed Rage, geri çekilmeyi doðruladı, ancak ‘düşmanların’ kente hala girmediðini ileri sürdü. Rage, “Düşmanlar hala kente girmedi. Kismayo’ya girsinler, kısa sürede savaş alanına dönüşecektir” dedi.

Eşşebab komutanı Şeyh Muhammed Ebu Fatma ise, geri çekilmeyi doðrularken, “Üstlerimizden geri çekilme konusunda talimat aldık.. bu düşmana karşı uyguladıðımız geniş çaplı askeri taktiðin bir parçasıdır” dedi.

Kente büyük saldırı başlatan Kenya ordusunun askeri sözcüsü Cyrus Oguna, kenti tamamen ele geçirmek üzere olduklarını söyledi, ancak çatışmalarda yaşanan can kaybı konusunda bilgi vermedi.

1991 yılından bu yana iç savaşın yaşandıðı Somali’de, El Kaide ile baðları olan radikal dinci Eşşebab örgütü ülkenin birçok bölgesini elinde bulunduruyor. Örgüt liman kenti Kismayo’yu silah ve cephane aktarımı için kullanıyor. Kent kontrolünün örgütün elinden çıkması savaşın daha da şiddetlenmesini beraberinde getirmesi bekleniyor.

Kenya ordusu, bir yıl önce Eşşebab’ın sınır ötesi saldırılar gerçekleştirdiðini söyleyerek Somalı toprakları içerisinde örgüte karşı harekat başlatmıştı. Kenya’nın müdahalesi sonucu örgüt başkent Mogadişu ve diðer birkaç kentten geri çekilmek zorunda kalmıştı.