Son Fransız birlikleri de Afganistan'dan çekildi

Son Fransız birlikleri de Afganistan'dan çekildi

Afganistan’daki son Fransız birliklerinin de bugün Kabil’den ayrıldıðı bildirildi. Askerlerin tümünün çekilmesi Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim vaatleri arasındaydı.

Fransız medyasına göre Afganistan’da kalan son 200 asker de bugün Avrupa saatiyle 11.00’de Kabil’den ayrıldı. Askerlerin üç gün Kıbrıs’ta kaldıktan sonra Salı günü Fransa’ya ulaşacakları bildirildi.

Mevcut durumda Fransa’nın, eðitim ve lojistik amaçlı ve askeri doktor olarak 1500 askeri başta Kabil’de olmak üzere Afganistan’da bulunuyor.

2008 yılında, Kabil’i Pakistan’a baðlayan yol üzerindeki iki önemli bölge olan Kapisa eyaleti ve Surobi kasabasının kontrolünü alan Fransa, alandaki asker sayısını 4 bine kadar çıkardı. 20 Kasım günü, Kapisa’daki Nijrab üssündeki son askerler de Kabil’e geçmişti.

Önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sakrozy, Ocak ayındaki bir açıklamasında Fransız askerlerinin 2013 sonuna kadar Afganistan’dan çekileceðini açıklamıştı. Sarkozy’nin yerini alan Sosyalist Parti’li François Hollande, bu süreci daha da hızlandırarak, son çekilme tarihini 2012 sonu olarak belirledi.

Afganistan’da üçte ikisi Amerikan askeri olmak üzere 100 bini aşkın asker NATO kapsamında bulunuyor. Bunların önemli bir çoðunluðunun 2014 sonuna kadar çekilmesi bekleniyor.