SPD’den Merkel ile ‘yola devam’ kararı!

Almanya’nın Bonn gerçekleşen SPD kongresinde delegelerin çoğunluğu Merkel'in öncülüğündeki CDU/CSU ile hazırlanan koalisyon mutabakatına onay verdi. Ancak birçok başlıkta delegelerine vaatler veren SPD lideri Schulz’un işi zor.

Almanya’da dört aydır kurulamayan hükümet için yeni bir umut doğdu. Ocak ayının ilk haftasında başbakan Angela Merkel'in öncülüğündeki Hristiyan Demokrat Partiler CDU ve CSU ile koalisyon görüşmelerinde prensip anlaşmayan varan Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimi dün Bonn’da gerçekleşen olağanüstü kongresinde delegelerden yeşil ışık aldı.

Hıristiyan demokratlarla hazırlanan 28 sayfalık koalisyon anlaşma metni için yapılan oylamada 642 delegeden 362’si “evet” onay verdi. Merkel ile koalisyon müzakerelerinin başlanmasından yana olanlar ve karşı olanlar kongrede kürsüye çıkan görüşlerini dile getirdiler.

Partinin ileri gelenleri koalisyon hükümeti görüşmeleri başlatan Schulz’a destek verirken, SPD’nin gençlik kolları yöneticileri “CDU ile yeni bir koalisyon hükümeti partiye kan kaybettirir” diyerek hayır cephesinin başını çektiler.

Bazı eyalet teşkilatlarının da destek verdiği SPD’nin gençlik kolları başkanı Kevin Kühnert, Merkel ile yeni bir birlikteliğin seçmenleri hayal kırıklığına düşüreceğini ve parti içerisindeki krizi derinleştireceğini ve bu yüzden muhalefet kalınması gerektiğini savundu.

SPD’nin yeni dönemde sorumluluk alması gerektiğini belirten SPD Genel Başkanı Martin Schulz ise delegelere Merkel’in liderliğindeki tarafa taleplerini daha fazla kabul ettirecekleri sözünü verdi. Sağlık, çalışma hayatı ve mültecilerin ailelerini daha kolay getirme konularında adımların atılmasına öncülük edeceklerini söyleyen Schulz “Yeni hükümet SPD hükümeti olacak” sözünü verdi.

Ancak Schulz’un işi zor. Çünkü kongrede dile getirdiği vaatleri nasıl muhafazakar lider Merkel ve ekibine nasıl kabul ettireceği bilinmiyor. CDU/CSU cephesi zaten ön görüşmelerde üzerine anlaşmaya varılan metnin değiştirilmeyeceğini, yeni başlıkların mutabakata eklenmeyeceğini belirtmişlerdi.

CDU’DAN SCHULZ’UN VAATLERİNE YANIT!

Schulz’un kongredeki sözlerinden sonra Alman basına konuşan CDU yöneticileri bu görüşü bir kez daha dile getirerek, mutabakat zemininde değişikliğin olmayacağını ifade ettiler. CDU politikacısı Wofgang Steiger “SPD’nin çizgisine doğru bir milimetre bile gitmeyeceğiz” diyerek Schulz’un vaatlerinin havada kalacağı mesajını verdi.

SPD’nin yeşil ışık yakmasıyla CDU/CSU yöneticileri de dün akşam saatlerinde toplanarak yeni hükümetin kurulması için yol haritası hazırladılar. Erken seçim ihtimalini rafa kaldıran Hıristiyan birlik partileri, koalisyon hükümetine Angela Merkel’in başbakanlık edeceğini açıkladılar. Böylelikle Merkel için dördüncü dönemin kapısı da aralanmış oldu.

Daha önce CDU/CSU’nun Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar Partisi (FDP) ile yürüttüğü koalisyon kurma görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı. Fakat SPD kongresinde koalisyon hükümetine ‘evet’ çıkmasıyla da iş bitmiş olmuyor. Koalisyon görüşmeleri bittiğinde SPD, mektup yoluyla hükümet metnini 440 bin üyesine soracak.