Srebrenitsa soykırımında yaşamını yitirenler anıldı

Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 20 yıl önce soykırım amacıyla yapılan Sırp saldırısında yaşamını yitirenler anıldı. Srebrenitsa halkı, 20 yıl sonra hala cenazelerini arıyor.

Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 20 yıl önce soykırım amacıyla yapılan Sırp saldırısında yaşamını yitirenler anıldı. Srebrenitsa halkı, 20 yıl sonra hala cenazelerini arıyor. 20. yıl anmalarında kimlik tespiti yapılan 136 kişi büyük acılarla toprağa verildi.

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde yapılan soykırımda yaşamını yitirenler düzenlenen törenle anıldı. Törende katliamda öldürülen ve kimlikleri son bir yıl içinde tespit edilen 136 kişinin cenazeleri Potoçari kabristanında toprağa verildi.

Yugoslavya'nın parçalanması ardından Bosna'ya yaşayan 8 bini aşkın Müslüman'ın Sırp askerleri tarafından katledilmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Alman ve İtalyan faşizminin II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirdiği katliam ve soykırımlardan sonra bir inanca ve halka yönelik en büyük saldırı olan Srebrenitsa'da düzenlenen anma töreni öncesinde yaşamını yitirenler anısına açılan Anı Odası ziyaret edildi.

Bu yılki cenaze törenine Sırbistan'ı temsilen katılan Başbakan Aleksandar Vuçiç, Anı Odası'na gelişi sırasında ıslıklandı. Anı Odası girişinde Srebrenitsalı anneler tarafından karşılanan Vuçiç'e tepki gösteren vatandaşlar, "ikiyüzlü" sloganları attı.

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık dramında hayatını kaybedenlerin anıldığı törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç katıldı. Türkiye adına Başbakan Ahmet Davutoğlu anmaya katılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir mesaj yayınladı.

Konuşmaların ardından toplu mezarlardan çıkarılan ve DNA testiyle kimlikleri belirlenen 136 Bosnalı, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi. Katliam sırasında yaşamını yitirenler, toplu mezarlara gömülmüş, uzun yıllar süren mücadeleler sonucunda kimlik tespitleri yapılmıştı. Çok sayıda kişinin akıbeti ise halen meçhul.