ST: İsrail ve Suudi Arabistan, İran’a gizli saldırı planlıyor!

ST: İsrail ve Suudi Arabistan, İran’a gizli saldırı planlıyor!

İngiliz Sunday Times (ST) gazetesi İsrail istihbarat örgütü MOSSAD ile Suudi Arabistan yönetiminin, İran’a karşı ortak bir saldırı planı üzerinde çalıştığını iddia etti. Planın, İran nükleer programı konusunda Cenevre’de yapılan müzakerelerde anlaşma yapılması halinde uygulanacağı belirtildi.

İngiliz Sunday Times gazetesi, kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail ve Suudi Arabistan’ın İran nükleer programı konusunda yapılan müzakerelerin gidişinden memnun olmadığına dikkat çekti.  

İki ülke, İran ve 5+1 Grubu (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında potansiyel anlaşmanın Tahran’ın nükleer silah üretmesi olasılığını ortadan kaldırmayacağını düşünüyor.

Gazetenin elde ettiği bilgilere göre bu iki Ortadoğu ülkesinin yönetimleri, ortak tehdit karşısında işbirliğini güçlendirme kararı aldı. İran’a saldırı durumunda Suudi Arabistan’ın kendi hava üslerini İsrail’e sunmaya hazır olduğu vurgulandı.

Gazeteye bilgi veren diplomatik kaynak, Suudi Arabistan’ın, ayrıca İsrail’e insansız hava araçları, kurtarma helikopterleri ve nakliye uçakları ile yardım etme niyetinde olduğunu ifade etti.

Kaynak, “Cenevre anlaşması imzalanır imzalanmaz askeri çözüm yine masaya gelecek. Suudiler öfkeli ve İsrail’e gereken tüm yardımı sağlamak istiyor” dedi.

İsrail, İran ile nükleer programı konusunda yapılmak istenen anlaşmayı “tarihi hata” olarak değerlendirmişti.

14 Kasım Perşembe günü de İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, Washington ziyareti sırasında ABD'yi İsrail'in güvenliği ile "oynamakla" suçladı. Bennett, olası bir anlaşmanın "kötü ve tehlikeli" olduğunu savunarak, "Her ne kadar barış yapmak için can atıyorsam da, mevcut durumda güvenliğimiz ile oynamak için iyi bir zaman olmadığına inanıyorum" dedi.  P5+1 grubu (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) ile İran arasındaki görüşmelerin sadece nükleer programda bir mola ile sonuçlanmaması gerektiğini belirten Bennett, "Eğer baskıyı arttırırsak, iyi bir anlaşma elde edebileceğimize ikna oldum" dedi.