Sudan’da çatışmalar iki büyük kente daha sıçradı

Sudan'da dört ayı aşkın bir süredir devam eden savaş, yoğun nüfuslu iki kente daha sıçradı. Çatışmalardan kaçıp bu kentlere sığınan yüzbinlerce kişi korku içerisinde.

Perşembe akşamı başkent Hartum’dan 800 km uzaklıktaki Kuzey Darfur’un başkenti El Feşir’de ağır silahların kullanılması, kısa bir süre önce buraya göç eden binlerce kişinin korkularını yeniden canlandırdı. Bunlar, daha batıdaki paramiliterler ve müttefik milis güçleri tarafından işlenen vahşetten kaçmışlardı.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş başkenti kasıp kavuruyor.

Bu çatışmalar dört milyondan fazla insanın evlerinden kaçmasına neden olurken, en az 3bin 900 kişi hayatını kaybetti. Gerçek bilançonun daha ağır olduğu tahmin ediliyor.

Uzun süredir Hartum ve Darfur'daki bazı kasabalarda yoğunlaşan çatışmalar, ticaret ve ulaşım merkezi olan Kuzey Kordofan'a sıçradı. Perşembe akşamı ise El-Feşir ve Batı Kardofan’ın başkenti El-Foula'ya ulaştı.

Çatışmaların yaklaşık iki ay önce durduğu el-Feşir’de durum özellikle endişe verici olarak değerlendiriliyor. Yerlerinden edilmiş sivillerin en yoğun sığındığı yerlerin başında El Feşir geliyor. Bu kentte 600 bin dolayında kişi sığındı.

Darfur'daki çatışma artık etnik bir hal almış durumda. Bu geniş bölgede 2003 yılında vahşet yaşanmış ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından soykırım olarak değerlendirilmişti. Tarihin yeniden tekerrür etmesinden endişe ediliyor.

Batı Darfur eyaletinin yönetim merkezi El-Cuneyna’da mevcut durumda yaşananlar da BM tarafından “soykırıma” benzetildi. Çatışmalar şimdi de 20 bin kişinin çapraz ateşten kaçtığı Güney Darfur’un başkenti Nyala’da yoğunlaşmaya başladı.

BM tarafından "soykırım "a benzetilen vahşetin ardından çatışmalar şimdi de 20,000 kişinin kısa süre önce çapraz ateşten kaçtığı Güney Darfur'un başkenti Nyala'da yoğunlaştı. Çatışan tarafların, Nyala’yı ayrım gözetmeksizin bombalamasından endişe ediliyor.

Daha doğuda El Fuala’da da HDK ve ordu arasındaki çatışmalarda kamu binaları ateşe verildi, dükkanlar yağmalandı ve çok sayıda kişi öldü.