Sudan halkının yüzde 65’i sağlık hizmetlerine erişemiyor

Nisan ayından bu yana şiddetli bir savaşın yaşandığı Sudan’da nüfusun yaklaşık yüzde 65’inin sağlık hizmetlerine erişemediği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın toplantısına yaptığı konuşmada Sudan’da nisan ortasından bu yana devam eden kriz nedeniyle halkın yaklaşık yüzde 65’inin sağlık hizmetlerine erişemediğini kaydetti.

Ghebreyesus, “Çatışma alanlarındaki sağlık merkezlerinin yüzde 70’i kapalı” diye ekledi.

WHO Genel Müdürü, “Sudan'da sağlık merkezlerine yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Şu ana kadar WHO sağlık merkezlerine yönelik 56 saldırıyı doğruladı” ifadelerini kullandı. Bu saldırılarda 11 kişinin öldüğü, 38’inin yaralandığı kaydedildi.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş ülkeyi kasıp kavuruyor.

Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) isimli sivil toplum örgütüne göre savaşta şimdiye kadar savaşta 5 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Birçok çatışma alanı ile temas kurulamadığı için gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Her iki taraf, kayıplarını açıklamayı reddediyor. Birlemiş Milletler, iç göçe maruz kalan ve mülteci durumuna düşenlerin sayısının 4,8 milyon olduğunu belirtiyor.

İnsani yardım çalışanları, her iki Sudanlıdan birden fazlasının hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve bunların altı milyonunun açlığın eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor.