SUK'ta Abdulbasit Seyda gitti, Georges Sabra geldi

SUK'ta Abdulbasit Seyda gitti, Georges Sabra geldi

Ýstanbul’da kurulan ve Batılıların Suriyelilerin temsilcisi olarak kabul ettiði Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) başına bu kez Hristiyan Georges Sabra seçildi. Ancak biri SUK’un kurucularından olmak üzere üç istifa yaşandı.

Suriye’de Başar el Esad rejimini devirmek için Ýstanbul’da kurulan SUK’ta iç tartışmalar ve bölünmeler bitmiyor. Halkın desteði ve güvenini alamayan SUK üç başkan deðiştirdi.

Burhan Galyun’dan sonra Kürt kökenli Abdulbasit Sayda SUK’un başına seçildi. Kürtlerin sempatisini kazanamayan ve destek görmeyen Sayda’nın yerine 9 Kasım günü bu kez Demokratik Halk Partisi yöneticilerinden Georges Sabra seçildi.

Tıpkı Sayda’nın seçilmesi ardından olduðu gibi Sabra ile de SUK’un daha geniş bir yapıya dönüştürülerek, Batı tarafından bir geçiş hükümeti olarak tanınması amaçlanıyor.

SUK’taki bu deðişimin hemen ardından, konseyin kurucularından Adib El Şişakli, anlaşmazlık nedeniyle istifa etti.

Aynı zamanda bir iş adamı olan Şişakli, SUK’un “bir kurum olmayı başaramadıðını” belirtirken, Katar’da yapılan SUK’un son genel kurul toplantısında da Ýslamcıların aðırlıkta olduðu eleştirisini yaptı. Şişaklı ayrıca 41 üyeli genel kurulda sadece bir kadının olmasına tepki gösterdi.

Ýki SUK üyesinin daha, genel kurulda kadın temsiliyetinin olmaması nedeniyle istifa ettiði bildirildi.