Suriye çatışmalarda 31'i asker 75 ölü

Suriye çatışmalarda 31'i asker 75 ölü

Suriye’nin çeşitli yerlerinde hükümet birlikleri ile silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 75 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Esad rejiminin başına 200 milyon dolar koyduğu Tevhid Tugayı komutanı Abdulkadir Salih'in de öldürüldüğü açıklandı. 

Suriye "muhalif" gruplarının Şam yakınlarında bir kışlaya düzenlenen bombalı saldırıda 30’u aşkın kişinin öldüğü, hükümet birliklerinin düzenlediği operasyonlarda ise 44 kişinin öldüğü bildirildi.   

Mart 2011'de protesto gösterileri ile başlayan ve kısa sürede silahlı çatışmaya dönüşen Suriye'deki savaşta her gün yeni ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Başkent Şam ve Halep kentleri en çok çatışma haberlerinin geldiği yerlerin başında geliyor.

Batılı haber ajanslarının temel kaynağı olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Şam’ın Harasta semtinde bir kışlanın hedef alındığı saldırıda ilk belirlemelere göre 4’ü general olmak üzere 31 asker öldü. Gözlemevi, ne tip bir bombanın kullanıldığının açıklık kazanmadığını fakat binanın tümüyle bir enkaz yığınına dönüştüğünü bildiriyor.

LÜBNAN’A BİNLERCE MÜLTECİ GEÇTİ

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin Şam'ın Haresta banliyösündeki askeri araç tamirhanelerinin bulunduğu bölgenin büyük bir kısmının denetimini sağladığı ve silahlı muhaliflerin rejim güçlerine büyük kayıplar verdirdiğini savunan Gözlemevi, Suriye ordusunun Şam'ın güney bölgesine düzenlediği operasyonlar nedeniyle halkın şehir merkezine kaçmaya başladığı bildirildi.

BAŞINA ÖDÜL KONULAN KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan Esad rejiminin başına 200 milyon dolar koyduğu Tevhid Tugayı komutanı Abdulkadir Salih öldürüldüğü bildirildi. Batılı kaynaklar Abdulkadir Salih’in başında bulunduğu Tevhid Tugayları ülkedeki en büyük muhalif grup olarak sunuyordu.  Salih'in, Suriye savaş uçağı tarafından 14 Kasım günü Halep'teki Tevhid Tugahı karargahına yönelik saldırıda öldüğü bilgisi verildi.

Şam ve çevresinin yansıra, Lübnan sınırı yakınlarında yer alan Qara'da da yoğun çatışma yaşanıyor. BM rakamlarına göre Suriye'de 2011 başlayan çatışmalarda şu ana kadar 100 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

HÜKÜMET OPERASYONUNDA 44 ÖLÜ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye rejimine bağlı ordu birliklerinin ülke genelinde ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 3'ü kadın, 2'si çocuk olmak üzere 44 kişinin öldüğünü belirtti.   

Gözlemevi'ne göre rejim güçlerinin muhaliflerin denetimindeki yerlere kara ve havadan gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda Halep'te 12, Dera'da 10, başkent Şam'ın banliyölerinde 6, Hama 5 İdlib’de 5, Humus'ta 4, Deyru'z Zor ve Lazkiye'de birer kişi öldü.

Ayrıca Birleşmiş Milletler yetkilileri son iki gündür binlerce Suriyeli mültecinin sınırı geçerek Lübnan'a sığındığını söylüyor.