Suriye'de 300'ü aşkın sivil alıkonuldu

Suriye'de 300'ü aşkın sivil alıkonuldu

Suriye'de Başar El Esad rejimi ile dış destekli silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda savaş suçları işlenmeye devam ediyor. Sadece iki gün içinde ülkenin kuzey batısında 300'ü aşkın sivilin alıkonulduğu bildirildi.

Batılı medya, bu alıkoyma olaylarını mezhep karakterli olarak yansıtıyor. Batılı medyanın Suriye'deki olaylara ilişkin temel kaynağı olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre ilk kez bu yoğunlukta kadın ve çocukları da kapsayan alıkoyma olayları yaşanıyor.

Perşembe günü İdlib bölgesindeki Şii köyleri El Fua ve Kafraya'da 40 sivil silahlı bir grup tarafından alıkonuldu. Bir kaç saat sonra bu kez Sünni köylerinde, rejim yanlısı güçler tarafından 70'i aşkın kişi alıkonuldu.

Ardından özellikle Saraqeb, Beneş ve Maaret el-Numan köylerinde onlarca Sünni'nin rejim yanlısı gruplarca kaçırıldığı belirtiliyor.

Londra merkezli Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdul Rahman, "İki gün içinde alıkonulan kişilerin sayısı 300'ü geçti" dedi. Suriye'de rejime karşı savaşan grupların çoğunluğunun Sünni oldukları biliniyor. Esad ise Alevi kökenden geliyor.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan olaylardan bu yana binlerce kişinin kayıp olduğu bildiriliyor. Idlib bölgesinde alıkoyma olaylarının sıklıkla yaşandığı ve genellikle bir "takas" çerçevesinde bırakıldıkları ifade ediliyor.

Gözlemevi'ne göre ayaklanmanın silahlı çatışmalara dönüşmesinden bu yana neredeyse günlük olarak alıkoyma olayları yaşanıyor. Ancak son zamanlarda bu olayların benzeri görülmemiş düzeye yükseldiğine dikkat çeken Gözlemevi, bunun savaş suçu olduğu tepkisinde bulundu.  Rahman, "Artık merkezi bir otorite yok, özellikle de bu bölgede" dedi.