Suriye'de çatışmalar şiddetleniyor, ABD desteðini arttırdı

Suriye'de çatışmalar şiddetleniyor, ABD desteðini arttırdı

Batılıların desteðindeki Özgür Suriye Ordusu, Şam rejiminin elindeki kimyasal silahların nerede olduðunu bildiklerini ileri sürerken, Washington kimyasal silahın kullanılabileceðin gerekçesiyle isyancılara yönelik iletişim imkanları ve istihbarat desteðini arttırdı.

Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle Beşar El Esad rejimine yönelik BM Güvenlik Konseyi’nde herhangi bir karar çıkmazken, alanda çatışma şiddetleniyor. Şam’dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti Halep’te yoðunlaşan çatışmalarda yüzlerce ölü olduðu gelen bilgiler arasında.

WASHÝNGTON’DAN ÝSTÝHBARAT VE TEKNÝK DESTEK

Şam rejiminin, ellerinde kimyasal silah bulunduðunu ve dış saldırı olması halinde kullanacakları tehdidinden sonra Washington isyancılara desteðini arttırdı. Washington’un, komuta kontrol zincirinin daha da güçlendirilmesi için isyancıların eðitilmesini de düşündüðü iddia ediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Hem ortak bir vizyon etrafında birleşme kapasitesi hem de iletişim kapasitesi ve kendi aralarında baðlantıda kalmakla ilgili daha fazla uyum saðlanması için onları desteklemek istiyoruz” dedi. Yetkili, “Halen Esad’ın iktidardan düşürüleceðini ve sonrasında yaşanacakları hazırlamak gerektiðini düşünüyoruz” diye ekledi.

SÝLAHLI MUHALEFET: KÝMYASAL SÝLAHLAR SINIRA TAŞINDI

Bu arada Özgür Suriye Ordusu yayınladıðı yazılı bir açıklamada Başar el Esad rejiminin kimyasal silahları sınırdaki havaalanlarına taşıdıðını iddia etti. Bildiride, bu silahların nerede tutulduðunu çok iyi bildiklerini belirten silahlı grup, “Esad’ın bu silahlardan bazıları ve kimyasal karışımlı ekipmanları sınırdaki havaalanlarına taşıdıðını açıklıyoruz” dedi.

SUK’TAN ÇELÝŞKÝLÝ AÇIKLAMALAR

Öte yandan Ýstanbul’da kurulan Batı destekli Suriye Ulusal Konseyi (SUK) sözcüsü Georges Sabra, Esad’ın gidişi ardından geçiş sürecini rejimden bir kişinin yönetmesini kabul ettiklerini söyledi. Çok geçmeden SUK’un Paris’te ikamet eden diðer bir sözcüsü Basma Kodmani, AFP’ye Beyrut’ta yaptıðı açıklamada “Bir ulusal birlik hükümetine rejimim bir üyesinin başkanlık etmesi asla sözkonusu olmadı” dedi.

150 BÝN SURÝYELÝ ÜLKEYÝ TERK ETTÝ

Bu arada Suriye’den kaçışlar da devam ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR), yılın başından bu yana 13 bin Iraklının Suriye’yi terk ettiðini bildirdi. UNHCR, ayrıca 150 bine yakın Suriyelinin komşu ülkelere sıðındıðını ifade etti. Bu rakam 18 Temmuz itibariyle 120 bin olarak açıklanmıştı.

UNHCR, Pazartesi günü 6 bine yakın Suriyelinin Lübnan’a geçtiðini belirtirken, bu ülkeye sıðınan Suriyelilerin sayısının en az 30 bine ulaştıðını kaydetti. UNHCR’nin 120 bin kapasiteli bir kamp inşa ettiði Ürdün’e 36 bin Suriyeli kaçarken, Türkiye’deki Suriyelilerin sayısı ise 44 bin olarak ifade edildi.