Suriye'de Ulusal Güvenlik binasına saldırı

Suriye'de Ulusal Güvenlik binasına saldırı

Suriye’nin başkenti Şam’ın merkezindeki Ulusal Güvenlik binasına düzenlenen intihar saldırısında Savunma Bakanı’nın yanı sıra, Devlet Başkanı Başar El Esad’ın eniştesi ve aynı zamanda Savunma Bakanı yardımcısı Asef Şevket de öldü. Saldırıyı iki örgüt üstlendi.

Devlet televizyonu Başar El Esad’ın eniştesi Asef Şevket’in bugün yüksek güvenlikli binaya yapılan intihar saldırısında öldüðünü bildirdi. Daha önce Suriye Savunma Bakanı Davud Rajha’nın da öldüðü duyurulmuştu.

Güvenlik servislerine yakın bir kaynaða göre Şevket, Şam’daki bir hastanede öldü. Şevket ve Rajha, Mart 2011’deki olayların başından bu yana öldürülen en üst düzey iki isim oldu.

ÝÇÝŞLERÝ BAKANI YARALANDI

Güvenlik kaynakları, saldırıda Ýçişleri Bakanı Muhammed Ýbrahim el Şaar, Ulusal Güvenlik şefi Hişam Ýhtiyar ile başkan yardımcısı vekili Hasan Türkmeni’nin de yaralandıðını bildiriyor. Devlet televizyonu Ýçişleri Bakanı’nın saðlık durumunun iyi olduðunu bildirdi.

ÝNTÝHAR EYLEMCÝSÝ KORUMA GÖREVLÝSÝYDÝ

Yine güvenlikten bir kaynaða göre intihar eylemcisi Başar El Esad’ın yakınlarıyla ilgilenen bir koruma görevlisiydi.

Eylemcinin üzerindeki bombaları, bakanlar ve güvenlik yöneticilerini binada toplantı yaptıðı sırada patlattıðı belirtiliyor.

ÝKÝ ÖRGÜT ÜSTLENDÝ

Ýslamcı grup Liwa el Islam, Facebook üzerinde yaptıðı açıklamada saldırıyı üstlendi. Batı ile Türkiye-Katar ve Suudi Arabistan üçlüsünün finanse ettiði Özgür Suriye Ordusu da saldırıyı üstlendi. Özgür Suriye Ordusu’ndan bir sözcü, “Bahsettiðimiz volkan buydu, daha yeni başladık” dedi. Bu örgüt dün yaptıðı açıklamada ülke genelinde "Şam Volkanı" ve "Suriye Depremleri" adlı iki büyük operasyon başlattıðını açıklamıştı.

Patlamanın ardından Suriye'den yapılan ilk açıklamada "terörist saldırının" bazı "kiralık eller"in işi olduðu belirtildi. Açıklamada, faillerin peşine düşüleceði ve "suç çeteleri"nin kökünün kazınacaðı belirtildi.

RUSYA: BM’NÝN BU DEVRÝMLE ÝŞÝ YOK

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye karşı bir kara alınmasına izin vermeyeceðini belirtti. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoðan’la yaptıðı görüşmede gazetecilere açıklamada bulunan Lavrov, böyle bir kararını BM’nin Suriye’de bir “devrime desteði” anlamına geleceðini belirterek, “Suriye’de kararlı çatışmalar yaşanıyor. Ve kararın (Batı’nın) kabul edilmesi devrimci bir harekete doðrudan destek olur. Eðer bu bir devrim sorunu ise, BM’nin bununla hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

PARÝS: ESAD’IN MÜCADELESÝ BOŞUNA

Fransa Dışişleri Bakanı sözcüsü de bir açıklama yaparak Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad’ın iktidarda kalma mücadelesinin “boşuna” olduðunu belirterek, “Başar El Esad’ın anlaması gerekir ki, hiçbir şey Suriye halkının, özlemlerine uygun olarak demokratik bir geleceðe yürüşünü hiçbir şey engelleyemez” dedi. Sözcü Bernard Valero, “rejimin son destekcilerine 16 aydır süren kanlı baskıdan ayrışmaları” çaðrısını yaptı.

UÇAK DÜŞTÜKTEN SONRA…

Türk yetkililer herhangi bir açıklamada bulunmadı. Haziran ayında Suriye tarafından bir Türk uçaðı, Suriye karasularında düşürülmüştü. Türk yetkililer bu olaya henüz tatmin edici bir açıklama getirmezken, Kimyasal Necdet lakaplı Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, “Büyük devletler ne yaparsa onu... Biz yapınca bütün dünyayla birlikte siz de görürsünüz” diye tehdit etmişti.

Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye’de yabancı istihbarat servislerince eðitildiði, üyelerinin bir kısmının paralı askerlerden oluştuðu ve Katar-Arabistan-Türkiye tarafından finanse edildiði bir çok kez yazıldı.