Suriye'den Ýsveç'e mülteci akını

Suriye'den Ýsveç'e mülteci akını

Son bir kaç ay içinde Ýsveç’e iltica edenlerin sayısı iki kat arttı. Bunların çoðunluðunu Suriye’deki savaştan kaçanlar oluşturuyor. Haftada ortalama 200 Suriyeli iltica talebinde bulunuyor ve bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. Göçmen Dairesi yetkilileri bu yıl 6 bin Suriyelinin iltica talebinde bulunacaðını, bu sayının önümüzdeki yıl 11 bine yükseleceði tahmininde bulunuyor.

Bu yıl 38 bin kişinin iltica talebinde bulunacaðı tahmin edliyordu. Ancak şimdiye kadar tahminlerin ötesinde, 7 bin kişi daha iltica talebinde bulundu. Yeterli hazırlıðı olmayan Göçmen Dairesi ilticacıları barındırmada ve onlarla ilgilenecek görevliler bulmada güçlük çekiyor.

Ýltica edenlerin büyük çoðunluðu savaşların sürdüðü Suriye, Afganistan ve Somaliden geliyor. Eskiden haftada 500 kişi iltica talebinde bulunurken bu sayı 1000’e yükseldi. Ýsveç Göçmen Dairesi Afganistan ve Somali’den gelenlerin durumlarını teker teker deðerlendirilerek karar verirken Suriye’den gelen tüm ilticacılara 3 yıl geçici oturma izni veriyor.

Stockholm’un Tumba semtinde mültecilerin gecici olarak kalacakları konutlar yapıldı. Suriye’den gelen göçmenlerin bir kısmı oraya yerleştiriliyor. Göçmenler arasında Türkiye’deki çadır kentlerden gelenler de bulunuyor. Abdul adlı bir ilticacı paraları yetmediði için hamile karısını Türkiye’de bırakarak geldiðini söylüyor. Göçmen Dairesi’nin karısının buraya getirilmesi için yardımcı olmasını istiyor.

Savaş kışkırtıcıları Suriyeli ilticacılara kapıları kapatıyor

Birleşmiş Milletler’in Göçmen örgütü UNHCR’ye göre 150 bin kişi Suriye’den kaçarak komşu ülkelere sıðındı. Ancak son aylarda Avrupa ülkelerine iltica eden Suriyelilerin sayısında belirgin bir artış görülüyor. Ancak savaş kışkırtıcılıðı yapan Avrupa Birliði ülkelerinden bazıları ülkelerine iltica eden Suriyelileri almaya istekli deðil. Folerans’ta kurulu Avrupa enstitüsü Ýltica Politikasını Araştırma Merkezi Şefi Philippe Farguez Avrupa Birliði’nin ortak bir iltica politikası olmadıðını ve bazı ülkelerin ilticacıları Suriye’ye iade ettiklerini söylüyor.

Ýsveç’in Avrupa Birliði Bakanı Cecilia Wikström Almanya ve Ýsveç’in en fazla Suriyeli göçmeni aldıðını ve geçici oturum izni verdiðini belirterek Suriyelilere sınırlarını kapatan AB ülkelerine tepkili. Avrupa Birliði’nin Suriyeli ilticacılara karşı ortak sorumlulukları olduðunu belirten Wikström “Önemli olan 27 farkı sesle deðil tek sesle konuşulması. Savaştan kaçmayı başaranlar doðal olarak Avrupa’da uygun bir biçimde karşılanmalı” diyor.