Suriye krizi derinleşiyor

Suriye krizi derinleşiyor

Suriye’nin başkenti Şam’da dört üst düzey yetkilinin öldüðü patlamanın ardından çatışmalar ülkenin ikinci büyük kenti Halep’e de sıçradı. BM 48 saatte 30 bin kişinin Lübnan’a kaçtıðını bildirirken, Irak vatandaşlarını uçakla tahliye ediyor. Rusya Suriye’deki durumdan kendilerinin sorumlu tutulmasına tepki gösterdi, AB ise yaptırımları sertleştireceklerini açıkladı.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan olaylar, kısa sürede şiddetli çatışmalara dönüşerek, binlerce insanın ölümüne yol açtı. Rusya ve Ýran destekli Esad rejimi ile Batı ve Türkiye-Katar-Suudi Arabistan üçlüsünün desteðindeki Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar derinleşiyor. Gelinen aşama “iç savaş” olarak tanımlanıyor.

DÖRT ÜST DÜZEY YETKÝLÝ ÖLDÜ, ÝÇÝŞLERÝ BAKANI YARALI

Başkent Şam’da Çarşamba günü düzenlenen saldırıda yaralanan Ulusal Güvenlik Şefi Hişam Ýhtiyar’ın öldüðü bugün bildirildi. Batılı medyanın bilgi kaynaðı Londra merkezli Suriye Ýnsan Hakları Gözlemevi, daha öncesinde General Ýhtiyar’ın öldüðünü bildirmişti. Gözlemevi, Ýçişleri Bakanı Ýbharim El Şaar’ın durumunun da iyi olmadıðını ileri sürdü. Saldırı ardından Suriye Devlet Televizyonu, Ýçişleri Bakanı’nın durumunun iyi olduðunu bildirmişti.

Şam’da Ulusal Güvenlik binasına düzenlenen saldırıda Suriye Savunma Bakanı Davud Rajha ile Devlet Başkanı Başar El Esad’ın eniştesi ve aynı zamanda Savunma Bakanı yardımcısı Asef Şevket ile Esad’ın askeri işler yardımcısı general Hasan Türkmeni ölmüştü. Bu dört kişinin ölümü Mart 2011’deki olayların başından bu yana öldürülen en üst düzey dört isim oldu.

ÇATIŞMALAR HALEP’E SIÇRADI

Şam’dan sonra çatışmalar Halep’e sıçradı. Batılı medyaya göre Halep’in Selahaddin, Azamiye, Akramiye ve Ard el-Sebbag mahallelerinde Suriye ordusu ile isyancılar arasında Perşembe akşamından beri çatışmalar yaşanıyor.

48 SAATTE 30 BÝN KÝŞÝ LÜBNAN’A KAÇTI

Kanlı çatışmaların derinleşmesiyle birlikte ülkeden kaçışlar da arttı. BM Mülteciler Yüksek Komiseryası sözcüsü Cenevre’de yaptıðı açıklamada son 48 saat içerisinde 30 bin dolayında kişinin Lübnan’a geçtiðini belirtti. Sözcü, “Dün (Perşembe) binlerce Suriyeli Lübnan sınırını geçti. 8 bin 500 ila 30 bin arasında kişi son 48 saatte bu sınırı geçti” dedi.

IRAK, VATANDAŞLARINI ŞAM’DAN TAHLÝYE EDÝYOR

Irak yönetimi de Şam’dan yüzlerce vatandaşını uçakla tahliye etti. Irak Airways kaptanı Saad el Hafaci, Perşembe gününden beri 750 Iraklının Şam’ı terk ettiðini söyledi. Tahliyeler sürerken, 24 saat içerisinde 3 bin dolayında Iraklının Irak ile Suriye arasındaki sınırda bulunan temel geçiş noktasına akın etti. Ýsyancıların Perşembe günü en bir sınır noktasını ele geçirdiði bildirildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseryası, Şam’da Iraklı bir ailenin 7 üyesinin Şam’da katledilmesi ardından Suriye’de bulunan 88 bin Iraklı mültecinin durumu konusunda kaygılı olduklarını bildirdi.

RUSYA’DAN TEPKÝ

Bu arada Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde vetonun Suriye’deki olayların sebebi olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduðunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlıðı sözcüsü Alexandre Lukaçeviç, “Bazı batılı ülkelerin, Suriye iktidarına karşı yaptırım tehdidine ilişkin bir kararı (BM’den geçmesi için) desteklemeyi reddettiði gerekçesiyle Suriye’deki şiddetin tırmanmasının sorumluluðunu Rusya’ya yükleme teşebbüsleri kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Sözcü, Rusya’nın politikası konusundaki “kaba imalarda bulunma” yerine, Batılı ortaklarının silahlı muhalefetin siyasi bir çözüm yoluna girmesi için en azından teşvik etmelerinin tercih edilir olduðunu söyledi. Sözcü, “Suriye çatışmasının çözümüne şiddetin tırmandırılması ve terörist saldırılarla ulaşılamaz” dedi.

WASHÝNGTONDAN BM GÜVENLÝK KONSEYݒNÝ BAYPAS SÝNYALÝ

Rus sözcü, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ni baypas etme olasılıðına da dikkat çekerek, “bunun endişe verici güçlü bir sinyal” olduðunu söyledi.

Washington Perşembe günü yaptıðı açıklamada Rusya ve Çin’i, BM Güvenlik Konseyi’nde karar çıkmasını veto etmekle “tarihin en kötü tarafında yer almakla” suçlamış ve Suriye konusunda bu kurumdan karar çıkmadan da hareket edebilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Öte yandan Rusya, Cuma günü yaptıðı açıklamada BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki gözlemcilerin misyonunu koşulsuz olarak 45 gün uzatan karara destek vereceklerini açıkladı.

AB YAPTIRIMLARI ARTTIRIYOR

Avrupa Birliði de pazartesi gününden itibaren Suriye’ye yönelik yeni yaptırımları inceleyecek. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Madrid’de yaptıðı açıklamada “Başar El Esad etrafındaki çemberi daraltmak için gelecek günlerde bir dizi yaptırım alınacaðını” söyledi. Bu yaptırım kararlarının pazartesi gününden itibaren mi alınacaðı, silah ambargosunun güçlendirilip güçlendirilmeyeceði sorulduðunda “evet” diyen Faibus, “Ve umuyorum ki başka da olacak” dedi.

Fabius, bu yaptırımların pazartesi günü Avrupa Birliði Dışilişkiler Konseyi’nde tartışılacaðını söyledi.