Suriye muhalefeti ‘dostları boykot’tan vazgeçti

Suriye muhalefeti ‘dostları boykot’tan vazgeçti

Suriye Ulusal Koalisyonu (SNC),  Suriye’deki şiddeti durdurmaya yönelik ‘başarısız utanç verici girişimleri’ protesto ederek bir dizi uluslar arası görüşmelere katılmama yönündeki kararından dönerek, İtalya’nın başkenti Roma’da yapılacak olan ‘Suriye Dostlar Grubu’ toplantısına katılacağını duyurdu.

SNC, ‘dostları boykot’ kararından, İngiltere ile ABD’nin Suriye halkına ‘özel yardımlar’ vaadinde bulunması ardından vazgeçti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Londra’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşme ardından, SNC Başkanı  Moaz el Hatib’i arayarak, Perşembe günü başlayacak olan Roma’daki ‘Suriye Dostlar Grubu’ toplantısına katılmasını istedi.

Kerry ile El Hatib arasındaki telefon görüşmesi hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

Ancak SNC lideri El Hatib, akşam saatlerinde muhalifler olarak İtalya’daki toplantıya katılacaklarını duyurdu. El Hatib, Facebook üzerinden yayınlanan açıklamasında, “Koalisyon liderleri ile görüşme ve değişik telefonlaşmalar ardından, koalisyon liderliği Roma’daki Suriye Dostları Konferansı’na katılmayı askıya almaktan vazgeçme kararı aldı” dedi. El Hatib devamla, “Daha spesifik olarak Bay Kerry ve Bay Hague ‘halkımızın acılarını hafifletmek için” teminatlar verdi” diyerek, konferanstaki görüşmelerde Suriye muhalefeti ile uluslar arası taraflar arasındaki ilişkileri gözden geçirileceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’in bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Suriye muhalefeti üyeleriyle görüşmesi bekleniyor.

Kerry, Londra’da İngiltere Başbakanı Cameron ve Dışişleri Bakanı Hague ile görüşme ardından yaptığı açıklamada, Roma toplantısının görüşme atölyesi olmayacağını söyledi. Kerry, Suriye muhaliflerinin bu süreç içerinde seslerinin duyulmamasına izin vermeyeceklerini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ise, İngiltere’nin de Suriye muhalefetine desteğini ‘önemli ölçüde arttırmaya’ hazırlandığını söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallem’de dün yaptığı açıklamada, hükümetinin silahlı dahil tüm muhaliflerle görüşmeye hazır olduğunu söylemişti. Ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra Özgür Suriye Ordusu adına yapılan bir açıklamada, 8 maddelik taleplerle sıralanarak Muallem’in diyalog çağrısı reddedilmişti.