Suriye muhalefetinden Cenevre-2'ye 'istifa' ve 'İran' koşulu

Suriye muhalefetinden Cenevre-2'ye 'istifa' ve 'İran' koşulu

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu başkanı Ahmed  Cerba, ABD-Rusya öncülüğündeki Cenevre-2 yeni koşullar öne sürerek silah yardımı talebinde bulundu.

Ahmed Cerba, Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Merkezi'nde düzenlenen ve Suriye krizinin görüşüldüğü Arap Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasını koşul olarak öne sürdü. Ayrıca İran'ın konferansa katılmasına da karşı çıkan Cerba, istifanın belirtilmediği ve İran'ın katılımının olduğu bir konferansa katılmayacaklarını söyledi.

Cerba, “Onurumuz korunmadıkça ve Suriye’de rejim, belirli bir takvim içinde bütün kurumlarıyla iktidarı devretmedikçe Cenevre görüşmelerine katılmama kararı aldık. Ayrıca işgalci İran müzakere masasında olmamalı" dedi.

Cerba ayrıca İran'ın, Suriye'de "işgalci ülke" olarak tanınmasını, Hizbullah savaşçıları ile Ebu'l Fadl Abbas Tugayı'nın da "soykırım" yaptığı iddiasıyla "terör örgütü" ilan edilmesini istedi.

Cerba, "Cenevre-2 Konferansı'na katılması için Türkiye ile işbirliği içerisinde muhalefete destek verecek bir Arap garantörlüğünün oluşturulmasını ve konferans bitene kadar muhalefete silah desteği sağlanmasını talep ediyoruz" diye ekledi. 

Suriye muhalefeti kendi içerisinde ağır bölünmeler yaşıyor. Ülke içerisindeki silahlı gruplar üzerinde ise bu siyasi oluşumun ciddi bir etkisinin olmadığı belirtiliyor. El Kaideli grupların işlediği savaş ve insanlık suçlarına kamuoyu önünde tepki göstermeyen muhalefete bağlı bir çok silahlı grup da El Kaidelilerle birlikte hareket ediyor. Geçtiğimiz günlerde aralarında El Kaidelilerin de olduğu çok sayıda silahlı grup, Cenevre-2 konferansına katılacak muhalifleri infaz etmekle tehdit etmişti.