'Suriye'nin faturası çok aðır olacak'

'Suriye'nin faturası çok aðır olacak'

Uluslararası toplum, 16 aydır şiddetin sürdüðü Suriye krizine çözüm bulmakta zorlanıyor. Suriye'deki gelişmeleri yakından izleyen Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü'nden Heiko Wimmen'e göre ise 2012'de askeri bir müdahalenin gerçekleşme şansı yok. ANF'nin sorularını yanıtlayan Wimmen, Suriye'deki şiddetin faturasının aðır olacaðına dikkat çekerek "Esad rejiminin yıkılmasıyla şiddet duracaðını sanmayın" dedi.

En son Meksika'da düzenlenen G-20 zirvesinde batılı liderler Suriye krizine çözüm bulmakta zorlandı. Bir yandan Rusya'nın Esad rejimine silah satışını sürdüreceðini açıklaması, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin Suriyeli muhalif gruplara gönderdiði silahların El Kaide'nin eline geçme korkusu, diðer yandan da toplu katliam haberleri.

Şiddet olaylarının başladıðı Mart 2011'den bu yana Batılı medyaya göre 15 binden fazla insan hayatını kaybederken, uluslararası gözlemcilere göre ise askeri bir müdahale ve sonrasında yaşanacak gelişmeler şiddetin önüne geçemeyecek. Suriye'deki son katliamları 1999 yılında Cezayir'deki toplu katliamlara benzeten Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü'nden Ortadoðu uzmanı Heiko Wimmen, "Ancak Batı’da hiç kimsenin şiddeti durdurma konusunda fikri yok" dedi.

'SURÝYE'NÝN SAVUNMA SÝSTEMÝ BÝLÝNMÝYOR"

Suriye'de muhalif grupların da şiddet uygulandıðını savunan Wimmen "Son raporlara göre Suriye ordusu mensubu 3-4 bin insan hayatını kaybetti. Sivil kayıplara bunu da eklemek gerekiyor. Bombalı saldırılar, toplu katliamlar gerçekleşiyor. Fakat hepsi faili meçhul kalıyor. Taraflar birbirini suçluyor" diye konuştu. Askeri bir müdahalenin şimdilik Batı’nın gündeminde olmadıðını söyleyen Ortadoðu uzmanı Wimmen, bu konuda ise şu varsayımlarda bulundu:

"Uluslararası toplum operasyon konusunda henüz anlaşmış deðil. En önemlisi de hiç kimse sorumluluðu üstlenmeye hazır deðil. Irak savaşından farklı olacaðı da kesin. Çünkü operasyon güçlerinin nasıl bir savunmayla da karşılaşacaðı belli deðil. Rusya açık bir şekilde Suriye ordusunun hava savunma gücünü güçlendiriyor. Operasyon için bugün karar çıksa bile, başlaması ayları bulacak. Bu yüzden bu yıl içinde askeri müdahalenin şansı yok."

'ESAD, SONUNA KADAR ÝKTÝDARDA DÝRENECEK'

Suriye'de Libya'da olduðu gibi bir cephe savaşının da mümkün olmadıðını belirten Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü gözlemcisi Wimmen "Eðer hava saldırısı Sırbistan'da olduðu gibi rejimin gözünü korkutmak amacıyla yapılsa bile, bunun ne kadar süreceði belli deðil. Belki böyle bir hava operasyonu aylarca sürecek ve bu daha fazla insanın kaybına mal olacak" diye konuştu.

Esad'ın sonuna kadar iktidarda kalmak için çabalayacaðını belirten Wimmen "Çünkü iktidarı bırakması sonunu getireceðini çok iyi biliyor. Esad, her şeyden önce uluslararası ceza mahkemesi ile çalışmayan bir ülkeyi tercih edecek. Gideceði ülkenin de sonuna kadar onu koruyacaðından emin deðil. En yakın dostu Ýran yönetimi bile onun Suriye'de kalmasını istiyor" dedi. Esad'ın hala yenen tarafta olduðunu düşündüðüne dikkat çeken Wimmen, rejimin yıkılmasından sonraki süreç hakkında ise şu öngörülerde bulundu:

"ORDU MENSUPLARI ÝÇ SAVAŞI TETÝKLEYECEK"

"Suriye ve Ortadoðu'yu yıllardır izleyen birisi olarak söylüyorum; Esad rejiminin yıkılmasıyla şiddetin duracaðını sanmayın. Tersine, şiddet daha fazla tırmanacak. Farklı etnik ve dini gruplar arasında faturası Irak'tan daha aðır olabilecek iç savaş çıkabilir. Hatta rejimin yıkılmasıyla Suriye ordusundan bazı kesimler şiddeti körükleyecek girişimlerde bulunabilir.

Ayrıca Irak'tan daha fazla bölge güçleri Suriye'yi karıştıracak. Tüm bu olasılıklar göz önüne alındıðında Suriye için oldukça umutsuzum. Kısacası şunu söyleyebilirim; Suriye'de Esad rejiminin deðiştirilmesi, diðer Arap ülkelerinin aksine faturası çok aðır olacaðı kesin."

Bilimsel araştırmalar için 1990'dan 2009 yılına kadar Ortadoðu ülkelerinde yaşayan Heiko Wimmen, Almanya'nın önde gelen Suriye uzmanlarından. 1997-2002 yılları arasında ise Beyrut'ta serbest gazeteci olarak çalışan Wimmen, 2004-2009 yılları arasında Heinrich Böll Vakfı'nın Ortadoðu Bürosu'nda yöneticilik yaptı. Wimmen, merkezi Berlin'de bulunan Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü'nün "Arap Ülkelerinde Sosyal Deðişim" projesinin koordinatörlüðünü yapıyor.