'Suriye, Suudi prensini öldürdü!'

'Suriye, Suudi prensini öldürdü!'

Fransa’da dünyanın farklı yerlerinden analizler yayınlayan ve Suriye’deki Batı destekli muhalifleri sert eleştiren Voltaire sitesi, Şam’da üst düzey Suriyeli yetkililerin ölümüyle sonuçlanan saldırıya misilleme olarak Suudi Arabistan prensinin bir suikastla öldürüldüðünü iddia etti.

Sitenin yarı kaynaklarca olayı doðrulayan Réseau Voltaire, Suudi prensi Bandar Bin Sultan Bin Abdulaziz El Suud’un, Suriye rejimi tarafından “elimine” edildiðini ileri sürdü. Yemen medyası Suudi Prensi’nin 26 Temmuz günü bir bombalı saldırıda öldüðünü duyurmuştu. 63 yaşındaki El Suud, prens Sultan’ın oðluydu. Kral Fadh’ın güvenilir adamı olan El Suud, 1983 ile 2005 arasında Washington büyükelçiliðini yapmıştı.

Voltaire sitesine bilgi veren kaynaða göre El Suud, 24 Temmuz günü Suudi Arabistan gizli servilerinin şefi olmuştu. Bu atama, 18 Temmuz’da Şam’da dört üst düzey Suriyeli yetkilinin öldüðü saldırıyı CIA ile birlikte organize etmesinin karşılıðı olarak deðerlendiriliyor.

Prens El Saud, 2010 başında Kral Abdullah’ı devirip, babası Sultan’ı koltuða oturtma teşebbüsünde bulunmuştu. Komplo başarısız olmuş ve kraliyete girişi yasaklanmıştı. Ancak kralın saðlıðının bozulması ardından bir yıl sonra Suudi Arabistan’a geri dönmüştü. Prens Sultan’ın ölümünden sonra da, defakto olarak Kraliyet ailesi bünyesindeki şahinler klanının şefi olmuştu.