Suriye Türk diplomatları 'persona no grata' ilan etti

Suriye Türk diplomatları 'persona no grata' ilan etti

Suriye Dışişleri Bakanlıðı, Amerikan, Ýngiliz, Fransız, Ýtalyan, Ýspanyol, Ýsviçreli ve Türk elçileri “persona no grata” (istenmeyen adam) ilan etti.

Resmi haber ajansı Sana’ya göre Dışişleri ve Göçmen Bakanlıðı’ndan yetkili bir kaynak, elçilerin “istenmeyen adam” ilan edildiðini doðruladı. Buna göre, ABD’li büyükelçi Robert Ford, Ýngiliz Simon Collis, Ýsviçreli Martin Aeshabacher, Türk Ömer Onhon, Fransız Eric Chevallier, Ýtalyan Achille Amirio ve Ýspanyol Julio Albi, “persona no grata” ilan edildi.

Aynı kaynaða göre Türkiye’nin Suriye’deki büyükelçiliðindeki diplomat ve yönetim üyeleri, Ýngiliz diplomat Stephen Hickey, Fransız Büyükelçiliði ikinci sekreteri, Ýspanyol diplomat Jorge de Lucas Cadenas, Belçika ve Bulgaristan işgüderleri, Bulgaristan Büyükelçiliði üçüncü sekreteri, Alman büyükelçilik ataşesi ve yardımcısı, Alman diplomatlar Mike Mino ve George Mikhael Grueman, Kanada işgüderi ile tüm büyükelçilik üyeleri de bu tedbir kapsamına alındı.

Mayıs ayı sonunda Batılı ülkeler Hule katliamını gerekçe göstererek Suriye elçilerini sınırdışı etme kararı almıştı. Bu ülkeler arasında Fransa, Almanya, Ýngiltere, Ýspanya, Ýtalya, ABD ve Kanada’nın yanı sıra Türkiye de yer alıyordu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 3 Haziran Pazar günü yaptıðı konuşmada, Suriye'deki bölünmeden "dış müdahaleleri" sorumlu tutmuştu. Siyasi diyaloga açık olduklarını belirten Esad, ancak "dış müdahale" ile "terörizmi" destekleyenlerle diyaloga girmeyeceklerini söylemişti.

ANF NEWS AGENCY