Suriye: Türk hükümeti yıkıcı rol oynuyor

Suriye: Türk hükümeti yıkıcı rol oynuyor

 Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, BM Genel Sekreteri ve Uluslararası Güvenlik Konseyi Başkanı'na gönderdiği mektuplarda Türkiye hükümetinin Suriye krizinde yıkıcı rol oynadığını belirtti. Suriye Sanayi Odaları Birliği Başkanı Mühendis Faris el-Şehabi ise Erdoğan hükümetine "korsanlık, hırsızlık ve terör eylemlerine desteğinden dolayı" davalar açacağını bildirdi.

Resmi haber ajansı Sana'ya göre Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, BM Genel Sekreteri ve Uluslararası Güvenlik Konseyi Başkanı'na gönderdiği mektupta, Türkiye hükümetinin "başta Nusra Cephesi ve bu cephenin tabi olduğu Kaideli teröristler olmak üzere daha başka silahlı terör gruplarının toplanmaları, barınmaları, silahlandırılmaları, eğitilmeleri, finanse edilmeleri ve ardından da Suriye topraklarına geçirilmeleri için Türkiye topraklarını merkezlere dönüştürdüğünü" belirtti.

Mektupta Türkiye hükümetinin "Suriye'de hizmet kurumları, altyapı, kamu ve özel mülkleri sabote eden, masum vatandaşları vahşice katleden terör gruplarının eylemlerini aleni bir şekilde destekleyip akladığı" ifade edildi.

Bakanlık; ayrıca Türkiye hükümetinin direk ve dolaylı yollarla Suriye'nin içişlerine müdahalelerini sürdürdüğüne vurgu yaparken, "BM misakı ve uluslararası karar-kanunların yanı sıra devletler arasındaki ilişkileri belirleyen temelleri ihlal etmesiyle bölge ve dünya güvenlik-istikrarını tehdit ettiğini" belirtti.

Türkiye hükümetinin sadece BM misakı ve uluslararası kanunları ihlal etmekle kalmadığını, uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden durumlar yarattığını savunan Bakanlık, Türkiye hükümetinin tüm bu ihlalleri ve tırmandırmaları karşısında uluslararası toplumun onu ve Suriye'nin içişlerine müdahale eden tüm taraflara bu tutumlarını sonlandırmaları için zorlaması gerektiğini  ifade etti.

ERDOĞAN'A DAVA AÇILACAK

Haber ajansı Sana'da yer alan diğer bir habere göre Suriye Sanayi Odaları Birliği Başkanı Mühendis Faris el-Şehabi; tüm sanayicileri, Suriye sanayisinin maruz kaldığı "korsanlık, yağmalama ve hırsızlık eylemlerine karşı birliğin çabalarını destekleme, bu eylemlerle mücadele etme, faillerinin deşifre edilmeleri ve cezalandırılmalarına katkı sağlamaya" çağırdı.

Şehabi; Türkiye'deki Recep Tayyib Erdoğan hükümetinin "teröristleri kucaklama, onları silahlandırma, dünyanın her yerinden kiralık silahlıları getirme, sınır kapılarını ardına kadar açma ve çalınmış malların sınırlardan geçişlerini kolaylaştırmakla korsanlık, yağmalama ve hırsızlık eylemlerine bulaştığını" savundu.

Buna ilişkin kanıtların bulunduğunu belirten Şehabi, kabine ve Halk Meclisinin Erdoğan hükümetine karşı Birliğin çaba ve açacağı davaları desteklediğini açıkladı.

Şehabi; Türk hükümetinin özellikle Halep kentinde bu tür eylemlere tam destek ve gözetiminin artık herkes tarafından bilindiğine işaret ederken,  "Sanayi sektörü ve sanayicileri koruma özeninden hareketle yerel ve uluslararası platformlarda bu tür korsanlık, hırsızlık ve terör eylemlerine desteğinden dolayı Erdoğan hükümetine karşı davaların açılacağını" belirtti.