Suriye: Türkiye hikaye anlatıyor

Suriye: Türkiye hikaye anlatıyor

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlıðı Resmi Sözcüsü Cihat Makdisi, düşürülen uçaða ilişkin Türk Dışişleri Bakanlıðı’nın açıklamasına “hikaye anlatıyor” şeklinde tepki gösterdi.

Resmi haber ajansı Sana’ya göre Makdisi bugün düzenlediði basın konferansında; Suriye’nin Türkiye askeri uçaðına karşı, menzili sadece 2,5 km olan bir uçak savarla yerden yaptıðı bir atışla kendini savunduðunu söyledi. Makdisi, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın uçaðının düşmesiyle ilgili “gerçeði yansıtmayan bir hikaye anlattıðını” ifade etti.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu, 24 Haziran günü yaptıðı açıklamada Türk uçaðının uluslararası sularda düşürüldüðünü savunarak, “Ateş açılmadan 15 dakika önce sınır ihlali olmuş, Türkiye'den yapılan uyarıyla uçak Suriye sınırını terk etmiştir” demişti.

Uçak enkazının arama kurtarma çalışmalarının sürdüðünü de sözlerine ekleyen Makdisi, Suriye’nin Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerine önem verdiðini savunarak, ikilli ilişkileri bozan tarafın Suriye olmadıðını söyledi.

Suriye’nin “bil misil muamele ilkesini” uyguladıðını ve Türkiye halkına yada devletine karşı hiçbir düşmanlık beslemediðini belirten Makdisi, Türkiye hükümetinin yaptıðı “asılsız açıklamalarla Türkiye halkını attıðı adımların arkasına almayı amaçladıðını” söyledi ve bu adımların Türkiye’nin çıkarlarına hizmet etmediðini ifade etti.

NATO toplantısının güvenlik ve istikrarı saðlamlaştırmayı amaçlaması gerektiðine dikkat çeken Makdisi; bunun aksi olması durumunda Suriye’nin kara, deniz ve hava sınırlarının Suriye ordusu için mukaddes olduðu uyarısında da bulundu.

Makdisi, Türkiye ve Suriye arasında oluşturulacak ortak askeri bir komisyonun olay yerine gelmesi ve incelemelerde bulunması yönünde Suriye'nin resmi talepte bulunduðunu fakat bu konuda cevap alınmadıðını sözlerine ekledi.