Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan ‘dostlara’ boykot

Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan ‘dostlara’ boykot

Suriye Ulusal Koalisyonu (SNC),  Suriye’deki şiddeti durdurmaya yönelik ‘başarısız utanç verici girişimleri’ protesto ederek bir dizi uluslar arası görüşmelere katılmayacağını duyurdu.

SNC, İtalya’nın başkenti Roma’da önümüzdeki ay yapılacak olan ‘Suriye Dostlar Grubu’ toplantısına katılmama kararı aldıklarını, Washington ve Moskova davetiyelerini de geri çevirdiklerini belirtti.

SNC tarafından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası camianın iki yıldır süren Suriye halkına karşı cinayetler karşısındaki sessizliği kınanırken, “Özellikle Rusya liderliği, rejime silah temin ettiği için siyasi ve ahlaki sorumluluk taşımaktadır” dendi.

Açıklamada, Rusya yapımı füzelerin yol açtığı ölüm ve yıkıma dikkat çekilerek, “Yüzlerce sivil Scud füzelerinin kullanımı sonucu öldürüldü ve Halep sistematik olarak imha edilmektedir” dendi.

Gözlemciler SNC’nin uluslararası diplomatik toplantıları boykot etme kararını, SNC Lideri Moaz el Hatib’in girişimini boşa çıkarma olarak tanımladı.

El Hatip, bundan 3 hafta önce yaptığı bir açıklamada, şiddete son vermek için Suriye hükümet yetkilileri ile görüşmeye hazır olduğunu söylemişti.

El Hatib’in çıkışı Rusya ve ABD tarafından destek görürken, Türkiye ve Suudi Arabistan tepki göstermişti.

Türkiye’nin başını çektiği bazı ülkeler ile bu ülkelerin desteklediği radikal dinci muhalif gruplar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’lı her türlü çözüme karşı çıkıyor.