Suriye ve Rusya: Uçakta silah yoktu

Suriye ve Rusya: Uçakta silah yoktu

Suriye ve Rusya, Türkiye savaş uçaklarınca zorla indirilen Suriye yolcu uçaðında silah bulunduðu yönündeki iddiaları yalanlayarak, uçakta hiçbir silahın bulunmadıðını söyledi. Türk yetkililerinin indirdikleri uçakta yolculara zorla bazı belgeler imzalatarak, bunu kabul etmek istemeyenleri darp ederek kaptan pilotu gözaltına almakla tehdit ettikleri bildirildi.

Türkiye dün, F16 savaş uçakları ile Suriye’ye ait bir yolcu uçaðını zorla indirmesi ile, Ankara-Şam hattındaki gerilimi yeni bir boyuta taşıdı. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu, Moskova-Şam seferini yapan, Ankara Esenboða Havaalanı’na zorla indirilen Suriye Havayolları'na ait Airbus A-320 tipi yolcu uçaðında, "sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurların olduðunu" söyledi. Davutoðlu, malzeme içeriðiyle ilgili bilgi vermezken, Türk basını bunların silah sistemi parçası ve askeri amaçlı haberleşme cihazları olduðunu yazdı.

Uçak 35 yolcusu ile Türkiye saati ile 02.30’da Ankara’dan ayrılırken, Suriye ile Rusya’dan silah iddialarıyla ilgili yalanlama geldi.

SURÝYE: UÇAKTA YOLCULARINKÝ DIŞINDA HERHANGÝ BÝR KARGO YOKTU

Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Geyda Abdüllatif,, yolcu uçaklarının zorla indirilmesinin uluslar arası havacılık kurallarına aykırı olduðunu söyledi. Abdüllatif, "Uçakta yolcularınki dışında herhangi bir kargo yoktu" diyerek, "Türkiye’den Suriye’ye her gün en az 3 uçuş oluyor ve biz şimdiye kadar böyle bir şey yapmadık" ifadesini kullandı.

RUSYA: HÝÇBÝR SÝLAH YOKTU

Rusya ise, uçakta iddia edildiði gibi her hangi bir silahın bulunmadıðını söyledi. Rus Ýnterfax ajansına açıklamada bulunan üst düzey bir yetkili, "Yolcu uçaðında askeri amaçlı hiçbir sistem veya parça bulunmuyordu, bulunamazdı da” dedi. Rus yetkili, "Suriye'ye askeri bir cihaz göndermek isteseydik bunun için yasadışı yollar tercih etmeye gerek kalmazdı. Resmi düzeyde olayı çözerdik" şeklinde konuştu.

‘YOLCULARA ZORLA BELGE ÝMZALATILDI’

Russia Today televizyonu ise uçakta bulunan yolcular ile mürettebata zorla bazı belgeler imzalatıldıðını bildirdi. Televizyonun internet sayfasında yer alan habere göre, Türk yetkililerinin zorla imzalattıðı belgelerde, uçaðın “acil iniş” yaptıðı ve Türk savaş uçaklarının müdahale etmediðinin yer aldı.

‘YOLCULAR TARTAKLANDI, KAPTAN TEHDÝT EDÝLDݒ

Russia Today televizyonuna telefonla açıklama yapan yolcu uçaðının hosteslerinden Şerin Aziz, "Uçaktaki dört kişi darp edildi. Belgeleri imzalamak istemeyen iki yolcu ve iki mürettebat darp edildi. Bu belgelerde ne yazılı olduðunu anlamadık. Kaptan pilotun hayatından endişe ettik. Kaptan pilot, 'acil iniş' belgelerini imzalamaması halinde gözaltına alınmakla tehdit edildi" dedi.