Suriyeli mülteciler kışı geçirmek için organlarını satıyor!

Suriyeli mülteciler kışı geçirmek için organlarını satıyor!

Suriye'deki savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan mülteciler, kışı geçirebilmek için organlarını satıyor.  Alman Der Spiegel dergisinin yaptığı araştırma, Lübnan makamlarının da organ tacirlerine göz yumduğunu gösteriyor.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan çatışmalar devam ederken, mülteciler de yaklaşan kışı atlatmak için çaresizlik içinde organ tacirlerinin pençesine düşmekten kurtulamıyor. Der Spiegel haftalık dergisinin araştırmasına göre Lübnan'daki çok sayıda Suriyeli mülteci para elde etmek için organlarını satmaya çalışıyor.

Dergi, "Çok karlı olan bu kara borsa mülteciler arasında giderek daha fazla satıcı buluyor, öyle ki Filistinli donörlerle rekabet edecek düzeyde. Umut ettikleri kazanç ise onların sadece aileleriyle kışı geçirmelerini sağlıyor" diye yazıyor.

7 BİN DOLARA BÖBREĞİNİ SATAN GENÇ

Sol böbreğini verdikten yedi gün sonra, bandajlı yarası ve çektiği acılarla Spiegel'e konuşmayı kabul eden 19 yaşındaki Raid, bundan yedi ay önce anne-babası ve altı kardeşi ile birlikte Halep'ten kaçarak Beyrut'a yerleşmiş. Burada ağır yaşam koşullarıyla karşılaşan genç, 7 bin dolara böbreklerini satma imkanı ile karşılaştığında hiç tereddüt etmediğini söylüyor.

Raid, daha sonra tanıdıklar aracılığı ile Ebu Hüseyin isimdi bir kişiyle bağlantıya geçiyor. Böbrek alanında uzmanlaşmış organ taciri bir grubun arabulucusu olan "Big Man" lakaplı Hüseyin'in, "Suriyeli böbrek" bulmak için bundan 14 ay önce gruba alındığı belirtiliyor.  

Savaştan dolayı yaklaşık 1 milyon Suriyeli Lübnan'a sığındı. Bunu bir fırsat olarak göre çok sayıda organ taciri grubu gibi Big Man'in grubunun da Beyrut'ta rezidansiyel bir binada kaçak klinik açtığını kaydeden Der Spiegel, kusursuz hastaneleri ile meşhur Beyrut'a her yıl Ortadoğulu onbinlerce zenginin burun veya böbrek nakli için geldiğine dikkat çekiyor.

ORGANLAR ORTADOĞU ZENGİNLERİNE GİDİYOR

Der Spiegel, yetkililerin organların geldiği yer ve türüne büyük dikkat göstermediğini ifade ederken, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) organ nakli uzmanlarından Luc Noel, "Bu pazarın rahat bir şekilde gelişmesi için koşullar ideal" tepkisinde bulunuyor.

Suriyeli mültecilerin akınından önce, bu trafik özellikle Filistinli donörlerden besleniyordu. Şimdi her iki mülteci grubunun birbiriyle rekabete girdiği, bu nedenle kara borsa fiyatlarının da düştüğü belirtiliyor.  Ebu Hüseyin, "Artık alıcılardan çok satıcımız var" diyor.

BİR ORGAN BİR KIŞI GEÇİRMEYE YETECEK, YA SONRA?

Alman dergi, geçen 12 ay içerisinde Ebu Hüseyin'in patronlarının 150'yi aşkın böbrek için görüşmeler yaptığını belirtirken, bu böbreklerin çoğunlukla sağlığı yerinde 14 ila 30 yaş arası mültecilere ait olduğuna işaret ediyor.  Organların çoğunluğu, Körfez ülkeleri gibi yabancı ülkelere satılıyor.  Bazen ABD ve Avrupa'ya da satıldığı kaydediliyor.  Uzmanlara göre dünyada her yıl kaçak olarak 5 bin ile 10 bin arasında böbrek nakli yapılıyor.

Raid'in böbreğini sattıktan sonra elde ettiği 7 bin doları, ailesinin kışı geçirmesine ancak olanak sağlayabilecek.  Raid'in böbreği tacirlere 15 bin dolar kazandıracak. Ebu Hüseyin ise 600 ila 700 dolar arasında komisyon alıyor. Lübnanlı bir profesörün bir ayda kazandığından daha yüksek bir rakamı ifade ediyor.

Raid, sattığı böbreği için ameliyat masasında iken Ebu Hüseyin'in bir işbirlikçisi de Raid'in babasını alışverişe kışlık ihtiyaçlar için götürüyor.  "Ya sonra?" diye sorulduğunda, kendisine ilaç da verilmeyen ve acılarıyla baş başa kalan Raid "bilmiyorum" diyor.