Suudi Arabistan'da binlerce göçmen gözaltına alındı

Suudi Arabistan'da binlerce göçmen gözaltına alındı

Milyonlarca göçmenin bulunduğu Suudi Arabistan'ın ilan ettiği kraliyet affının süresi doldu.  Binlerce göçmen gözaltına alınırken, bir milyona yakın göçmen de ülkeyi terk etti.

Kaçak durumdaki göçmenlere karşı başlatılan baskı kampanyası çerçevesinde son günlerce binlerce göçmen gözaltına alındı.

Bir yerel polis sözcüsü, kraliyet affının sona ermesinin ertesinde 4 Kasım günü Suudi Arabistan'ın batısındaki Cidde'de 4 bin kişinin gözaltına  alındığını duyurdu.  Dokuz aylık af, 3 Kasım günü sona erdi.

Sonraki günü Riyad bölgesinde operasyonlar sürdü ve 818 göçmen gözaltına alındı.   SPA ajansına göre Suudi Arabistanlı bir sözcü, 24 saat içerisinde Yemen'e geçmeye çalışan 8 bini aşkın kişinin sınır muhafızları tarafından ülkenin güney batısındaki Cizan vilayetinde gözaltına alındığını bildirdi.  Bunlardan 3 bini sınır dışı edilirken, diğerleri için prosedürler sürüyor.

İşsizliğin yüzde 12,5 olduğu 27 milyon nüfuslu Suudi Arabistan'da nüfusun üçte birini oluşturan yaklaşık dokuz milyon göçmenden bir kısmı ülkeden çıkarılmak isteniyor.  Gerekli belgelerin sağlanması konusunda tanınan süre zarfında en az dört milyon kişinin oturum hakkı elde ettiği iddia ediliyor.

BİR MİLİYON KİŞİ GÖÇ ETTİ, İŞ DURDU

Affın süresi dolmadan bir milyon kişinin göç etmesi ülkede güçlü bir şekilde hissedildi. Ticari faaliyetlerde net bir tıkanma yaşandı. Çok sayıda mağaza kepenkleri indirmek zorunda kaldı. Tıpkı Riyad'ın en kalabalık ticari meydanlarından biri olan el Batha'daki gibi.  Şantiyelerde iş yavaşladı, hatta başkentte durma noktasına geldi.

Arab News gazetesine konuşan Ekmek Fırınları Ulusal Komisyonu Başkanı Fahd El Salman, "Bazı fırınlar önümüzdeki günlerde kapanma noktasına gelecek zira, işçi eksikliği nedeniyle tam kapasiteli çalışmıyorlar" dedi.