Suudi Arabistan Yemenli esirleri serbest bırakacak

Suudi Arabistan’ın tek taraflı olarak onlarca Yemenli tutukluyu tek taraflı olarak serbest bırakacağı açıklandı.

Yemen’deki çatışmada esir düşen 900’e yakın kişiyi tahliyesi için Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) gözetiminde süren operasyon pazar günü tamamlandı. Bu adımların, Suudi Arabistan ile İran destekli Husiler arasında barış müzakereleri çerçevesindeki önemli bir güven tedbiri olduğu ifade edildi.

Husilerin Dışişleri Bakan Yardımcısı Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Suudi Arabistan tarafından tutuklanan 104 Yemenlinin, tutuklu değişimi için yapılan ana anlaşmanın dışında tek taraflı olarak serbest bırakılacağını bildirdi.

Mart ayında İsviçre’de gerçekleşen müzakereler sırasında taraflar 887 tutuklunun serbest bırakılması ve mayıs ayında başka tutukluların durumunu konuşmak üzere anlaşmışlardı.

ICRC uçakları üç gün boyunca tahliye edilen tutukluları Suudi Arabistan ile Yemen’in altı kenti arasında taşıdı.

Onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği ve milyonlarca kişinin açlık çektiği Yemen’deki savaş İran ile Suudi Arabistan arasındaki bir vekalet savaşı olarak değerlendiriliyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu 2015’de Yemen’deki savaşa dahil olmuştu. 2014’de Husiler, Sana’daki hükümeti ve ülkenin geniş bir kesimini ele geçirmişti.

Mart ayında Çin’in arabuluculuğunda İran ve Suudi Arabistan,  2016’dan bu yana kesik olan diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmeyi kabul etti. Bu yakınlaşma, Yemen’de de bir barış süreci başlatılması için umut yarattı.