Tahran ile Hewler ilişkilerini güçlendirmek istiyor

Tahran ile Hewler ilişkilerini güçlendirmek istiyor

Ýran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Tahran’a ziyarette bulunan Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçivran Barzani’yi kabul etti. Ahmedinecad, Ýran ile Federal Kürdistan Bölgesi arasındaki geniş ilişkilerinden Irak’ın da istifade edebileceðini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani Pazartesi günü ziyarette bulunduðu Tahran’da Ýran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinacad tarafından kabul edildi.

Ahmedinecad, Ýran ile Federal Kürdistan Bölgesi arasındaki geniş ilişkilerinden Irak’ın da istifade edebileceðini ifade etti.

Ahmedinacad, “Başta ticari alışveriş alanı olmak üzere mevcut potansiyelleri araştırmak, Ýran ve Irak arasındaki ekonomik ilişkiler baðlamında büyük bir adımı gerçekleştirmemizi saðlayabilir” dedi.

Ýran cumhurbaşkanı, bunun da iki ulus olan Ýran ve Iraklıların gelişmesi ve kalkınmasına yardım edeceðini sözlerine ekledi.

Barzani ise Kürdistan Bölgesi’nin Ýran ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduðunu söyleyerek, böyle bir kararın Kürdistan Bölgesi için “büyük önemde” olduðunu vurguladı.

Barzani ile Ahmedinecad arasındaki görüşmenin gündeminde Ýran ve Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır sorunları, ticari ilişkiler ve Hewler ile Baðdat arasındaki sorunlar vardı.

Barzani Ýran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili ile de görüşürken, Ýsna haber ajansına göre Barzani, Ýran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari alışverişin 8 milyar doları geçtiðini belirtti.

Celili ise Ýran ile Kürdistan Bölgesi arasında sınırdaki sükunetin mümkün olduðunca korunmasının önemine işaret ederek, “Küçük sorunların stratejik plandaki kalkınmanın önüne geçmemesi gerekiyor” dedi.