Tahrir’de kadın göstericilere saldırı

Tahrir’de kadın göstericilere saldırı

Mısır’ın başkenti Kahire’de cinsel tacizlere karşı eylem yapan bir grup kadın yüzlerce erkeðin saldırısına maruz kaldı. Saldırıda çok sayıda kadın gösterici yaralandı.

Mısır’da halk devriminin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nda 50’e aşkın kadın, ülkede kadınlara yönelik cinsel taciz ve saldırıları protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi. Bir grup erkekten oluşan korumalar eşliðinde, ellerindeki kadınlara yönelik saldırıları protesto eden dövizlerle eylem yapan kadınlar bir anda 100 üzerinde bir grup erkeðin saldırısına maruz kaldı. Korumaları döven grup kadınlara saldırarak birçoðunu tartakladı. Olayda çok sayıda kadın gösterici yaralandı.

Hafta içinde Tahrir Meydanı’ndaki gösteriler sırasında kadınlara yönelik tacizler ardından gelişen organizeli olduðu bildirilen saldırının aşırı dinciler tarafından gerçekleştirildiði ileri sürüldü.

Mısır’da ömür boyu hapse mahkum edilen eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek yönetimine karşı geçtiðimiz yıl gerçekleşen halk ayaklanmasında ilk kez Mısırlı kadınlar sokaða dökülerek ayaklanmada önemli rol oynamıştı. Müslüman Kardeşlerin iktidara gelmesiyle kadınlara yönelik baskıların daha da artacaðı endişesi taşıyan kadınlar, demokratik yönetim ve anayasa talebiyle yapılan gösterilerde yer alarak, kadınlara yönelik hukuki kısıtlamaların kaldırılmasını istiyor.