Tahrir Meydanı’ndaki protestolar devam ediyor

Tahrir Meydanı’ndaki protestolar devam ediyor

Mısır’da eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in ömür boyu hapse mahkum edildiði aynı davada 6 üst düzey güvenlik görevlisinin beraat etmesine karşı Tahrir Meydanı’nda yeniden başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Savcılıðın dün karara itiraz edeceklerini açıklaması binlerce kişinin Tahrir Meydanı’nda gösteri yapmaya devam etmesinin önüne geçmeye yetmedi. Mübarek’in idamını isteyen göstericiler, 6 güvenlik görevlisinin de halk ayaklanması sırasında işledikleri suçlardan cezalandırılmalarını istiyor.

Halk ayaklanmasının sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nda binlerce kişi gece boyu protestolarına devam ederken, Ýskenderiye, Ýsmailiye, Şüveyş ve Port Said kentlerinde de binlerce kişinin katıldıðı gösteriler yapıldı. Burada da göstericiler Mübarek’in idamı ile askeri rejimin sona ermesine dönük sloganlar attı.

Kahire’de Cuma günü özel bir mahkemede görülen davada eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek ile eski içişleri bakanı halk ayaklanması sırasında 850 göstericinin öldürülmesinden suçlu bulunarak ömür boyu hapse mahkum edilmişlerdi. Aynı davada yargılanan 6 üst düzey güvenlik görevlisi ise aynı suçtan beraat etmişti.

Büyük tepkilere neden olan beraat kararı ardından 30 bine aşkın kişi yeniden Tahrir Meydanı’nda toplanarak protestolara başladı. Artan tepkiler üzerine savcılık dün yaptıðı bir açıklama ile 6 kişi hakkındaki karara itiraz ederek, haklarında kaldırılan yurtdışına çıkış yasaðını yeniden uygulamaya koyduklarını bildirdi.

Kahire’nin Tahrir Meydanı ile diðer kentlerde eyleme geçen halk sadece mahkeme kararına karşı duyduðu tepkiyi dile getirmiyor. Halk ülkede reform sürecinin yavaş işlemesini de protesto ederek, Mübarek’ten bu yana yönetimi elinde bulunduran ordunun devrimlerini boşa çıkarmakla meşgul olduðunu söylüyor. Göstericiler, ordunun yönetimi sivillere devrederek, özgürlükçü bir anayasanın yapılmasını istiyor.