Talibanlar ile ordu arasındaki çatışmalar artacak

Afganistan’da hükümetin Talibanlara yönelik operasyon kararına karşılık Talibanlar da sert karşılık vereceklerini duyurdu.

ABD aracılığıyla geçtiğimiz aylarda varılan ateşkes, Salı günü iki ayrı yerde sivillere yönelik saldırılar nedeniyle sürdürülemez hale gelmiş durumda. Salı günü başkent Kabil’deki bir doğum kliniğine yönelik saldırıda en az 24 kişi hayatını kaybederken, ülkenin doğusundaki bir cenazeye yönelik başka bir saldırıda ise 32 kişi yaşamını yitirmişti.

Saldırılar ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani, saldırıların Talibanlar ile DAİŞ çeteleri tarafından düzenlendiğini söylerken, ‘düşmana karşı’ askeri operasyonları başlatma kararı aldığını duyurmuştu.

Talibanlar tarafından yapılan açıklamada ise, Afganistan’da şiddetin yeniden yükselmesinden ‘Kabil hükümetinin sorumlu olacağı’ iddia edildi. Açıklamada, ordu operasyonlarına cevap verilmesi amacıyla ‘hazırlıklı olunduğu’ tehdidinde bulunuldu.

Talibanlar, Kabil’deki doğum kliniğine yönelik saldırıyı düzenlediklerini reddederken, DAİŞ çeteleri ülkenin doğusunda bir cenaze törenine yönelik katliamı üstlendi.