Tarık Haşimi hakkında idam kararı verildi

Tarık Haşimi hakkında idam kararı verildi

Irak mahkemesi, Irak’ta ölüm mangallarını yönetmek ve yönlendirme suçlamasıyla yargılanan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında idam kararı verdi.

Tarık Haşimi hakkında Baðdat’ta aðır ceza mahkemesinde görülen davanın karar duruşması bugün yapıldı. Mahkeme, Haşimi’yi suçlu bularak idam cezası verdi. Mahkeme kararında, “Suçlu bulunan Tarık el-Haşimi asılarak ölüme mahkum edilmiştir’ dendi.

Irak’ın önde gelen Suni siyasetçilerinden Tarık Haşimi, geçtiðimiz yıl Şii Başbakan Nuri El Maliki hükümetince, Şiilere karşı cinayetler işlemek üzere gizli ölüm mangalları kurmakla suçlanınca Federal Kürdistan Bölgesi’ne sıðınmıştı. Başbakan Maliki, ölüm mangalları tarafından gerçekleştirilen birçok cinayette doðrudan sorumlu tuttuðu Haşimi’nin teslim edilmesini istemiş ancak Hewler yönetimi adil yargılanacaðına dair garanti verilmeden bunu yapmayacaklarını belirterek, iade talebini geri çevirmişti.

Hakkındaki suçlamaları reddederek, Başbakan El Maliki’yi dikta rejimini kurmakla suçlayan Haşimi bir süre sonra Hewler’den ayrılarak Türkiye’ye sıðınmıştı. Haşimi, geçtiðimiz ay BBC televizyonunda katıldıðı bir programda, adil bir yargılama ve can güvenliði garanti edilirse ülkesine dönüp yargı önüne çıkmaya hazır olduðunu söylemişti.

Mahkeme kararıyla birlikte Irak’ta Haşimi etrafında yaşanan mezhepsel siyasi krizin yol açtıðı şiddet olaylarının daha da büyümesi bekleniyor.

Mahkeme kararının açıklanmasından önce, sabah saatlerinde başta başkent Baðdat ile Kerkük olmak üzere, çoðu asker-polislere karşı gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarda 30’dan fazla kişi hayatını kaybederken 100’den fazla kişi de yaralandı.