Tayvan çevresinde 103 Çin savaş uçağı!

Tayvan yetkilileri ada etrafında 24 saat içerisinde 103 Çin savaş uçağı ve 9 savaş gemisi tespit ettiklerini açıkladı.

Tayvan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada "17 ve 18 Eylül sabahları arasında, Savunma Bakanlığı toplam 103 Çin uçağı tespit etti” dedi.

Bakanlık, bu sayının son dönem için “rekor” olduğunu belirtirken, Çin’in askeri hareketliliğinin “Tayvan Boğazı'nın her iki tarafında ve bölgede ciddi güvenlik sorunları yarattığını” ifade etti.

Tayvan hükümeti Pekin'e "bu yıkıcı tek taraflı eylemleri derhal durdurması" çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre, tespit edilen askeri uçaklardan 40'ı Çin ile Tayvan arasında resmi olmayan ve Çin’in tanımadığı sınır çizgisini geçerek güneybatı ve güneydoğu Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (Adiz) girdi.

Bir ülkenin hava sahası ile karıştırılmaması gereken Adiz, tüm yabancı uçakların yerel havacılık yetkililerine rapor vermesi gereken çok daha geniş bir alanı kapsıyor. Tayvan'ın Adiz'i Çin'inkinin bir kısmıyla çakışıyor ve hatta anakaranın bir kısmını da içeriyor.

Geçtiğimiz hafta Taipei, iki Amerikan ve Kanada gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçişinin ardından Pekin "sürekli yüksek alarmda" olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra  Çin uçakları ve savaş gemilerinin bölgedeki hareketliliği tırmandı.

Tayvan Savunma Bakanlığı'na göre çarşamba sabahı ile perşembe sabahı arasında ada yakınlarında 68 uçak ve 10 Çin askeri gemisi tespit edildi. Bu uçakların eğitim için Çin uçak gemisi Shandong'a katılmak üzere batı Pasifik'e doğru ilerledikleri belirtildi.

Shandong, Çin filosundaki iki operasyonel uçak gemisinden biri olarak biliniyor. Gemi, pazartesi günü adanın en güney noktasının yaklaşık 60 deniz mili (111 kilometre) güney doğusunda tespit edildi.

Çin, Tayvan adasını kendi eyaletlerinden biri olarak görürken, gerekirse güç kullanarak kendi topraklarına katmaktan çekinmeyecekleri yönünde mesajlar veriyor.

Washington, Çin ile gerilime rağmen Tayvan'ın en güçlü müttefiki olmaya devam ediyor ve adanın kendi geleceğine karar verme hakkını desteklediklerini bildiriyor.

ABD ve Batılı müttefiklerinin, Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'nin uluslararası su yolları olduğunu vurgulamak adına bu iki bölgede savaş gemilerinin "seyrüsefer serbestisi" adı verilen geçişlerini arttırması, Pekin’in tepkisine neden oluyor.