Telegraph: El Kaide üyeleri Suriye'ye Türkiye'den akın ediyor

Telegraph: El Kaide üyeleri Suriye'ye Türkiye'den akın ediyor

Daily Telegraph gazetesi manşetinde "El Kaide cihatçıları Suriye'ye Türkiye'den akın ediyor" başlıklı bir yazı yayınlayarak, Türkiye’nin Suriye çatışmasındaki rolünü ele aldı.

El Kaide savaşçılarının sayısındaki artışa dikkat çekilen yazıda bu grupların Özgür Suriye Ordusu gibi muhalif grupları gölgede bıraktığı belirtiliyor. Yazıda  "El Kaide'nin Türk topraklarını kullanma kabiliyeti, NATO üyesi olan ülkenin Suriye'deki iç savaşta oynadığı rol hakkında sorular uyandırıyor" yorumu yapıldı.

Türkiye’nin sınır politikalarını da değerlendiren gazete, Türkiye'nin bu akına göz mü yumduğu yoksa kontrolü mü kaybettiği konusunda kaygıların olduğunu kaydetti.

 Savunma alanında danışmanlık yapan İngiliz IHS Jane's şirketi uzmanı Charles Lister şöyle diyor: "Suriye'deki yabancı cihatçıların sayısının arttığına ilişkin güçlü iddialar var. Bunun, toplanan savaşçıların sınırı kolayca geçebilmesiyle ilişkisi var gibi."

Sayılarının 10 bini bulduğu tahmin edilen savaşçıların dünyanın çeşitli ülkelerinden geldikleri belirtilen bu savaşçıların bazen Suriye'ye geçmeden önce haftalarca bekledikleri ifade ediliyor.