Thalys trenine saldıran çete Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmiş

İspanyol istihbaratı, Fransa’da Cuma günü Thalys tipi hızlı trende katliam yapmak isterken yakalanan kişinin Türkiye üzerinden Suriye’ye gittiğini iddia etti.

İspanyol istihbaratı, Fransa’da Cuma günü Thalys tipi hızlı trende katliam yapmak isterken yakalanan kişinin Türkiye üzerinden Suriye’ye gittiğini iddia etti. Fransız makamları ise, bu bilginin daha önce kendilerine iletilmediğini savunuyor.

Cuma günü Amsterdam-Paris seferini yapan trende kalaşnikof marka silahla ateş açmak isteyen 26 yaşındaki Fas vatandaşı bir kişi, tatil için Fransa’ya gelen ve olay esnasında trende bulunan 3 Amerikalı asker tarafından derdest edilmişti. Olayda Amerikalı askerlerden birinin de aralarında olduğu iki kişi yaralanmıştı.

AFP’ye konuşan İspanyol anti-terör biriminden bir yetkili, trende saldırı düzenleyen kişinin radikal İslamcı bir gruba üye olduğunu ve 2014 yılına kadar İspanya’da kaldığını söyledi. Yetkili, 26 yaşındaki saldırganın daha sonra Fransa’ya taşındığını, daha sonra ise 10 Mayıs 2015’te Berlin’den Türkiye’ye geçerek Suriye’ye gittiğini kaydetti.

İspanyol yetkili, Fas vatandaşı kişinin daha sonra tekrar Fransa’ya döndüğünü belirtirken, bu bilgilerin tümünün Fransızlar ile paylaşıldığını savundu.

Fransız yetkililer ise, İspanyol istihbaratının verdiği bilgileri kısmen doğruladı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, saldırganın 2014 yılına kadar İspanya’nın Andaluzya bölgesinde yaşadığını ve sonrasında ise Belçika’ya taşındığını iddia etti.

Yine AFP’ye konuşan bir Fransız anti-terör birimi yetkilisi, İspanya’dan gelen bilgiler ışığında saldırgan hakkında dosya açıldığını doğruladı. Ancak Fransız yetkililer, İspanyolların saldırganın Belçika’ya yerleştiği bilgisini verdiklerini iddia ediyor.

AFP’nin İspanyol istihbaratına dayandırdığı haberine ilişkin İspanya İçişleri Bakanlığı da tersi yönde bir açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü, saldırgan hakkında Fransa’ya taşınmak istediğine dair bilgi verdiklerini, ancak Suriye’ye gittiği ve dönüşte tekrar Fransa’ya geleceğine dair herhangi bir istihbarat paylaşmadıklarını söyledi. Sözcü, bu yöndeki bilginin o dönemde kendilerinde bulunmadığını da kaydetti.