Trafik radarları da ‘rantabilitesine’ göre yerleştiriliyor

Trafik kazalarını önlemesi amacıyla binlerce radarın kurulduğu Fransa’da radarların yerlerinin trafik kazası riskine göre değil de, ‘rantabilitesine’ göre belirlendiği savunuluyor.

Trafik kazalarını önlemesi amacıyla binlerce radarın kurulduğu Fransa’da radarların yerlerinin trafik kazası riskine göre değil de, ‘rantabilitesine’ göre belirlendiği savunuluyor.

Auto-Plus dergisi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Fransa genelindeki yollarda kurulan radarların yüzde 52’sinin bulunduğu yerlerde son 3 yılda tek bir kaza dahi yaşanmadı. Derginin araştırmasına göre, birçok noktada konulan radarların tek amacı ‘gelir getirmesi’.

Ülkede trafik kazalarının yaşandığı yerlerin haritasını çıkaran Auto-Plus, radarların kurulduğu yerler ile kazaların yaşandığı yerleri kıyasladı.

Derginin verdiği bir örneğe göre, 2012 yılından bu yana tek bir trafik kazasının dahi yaşanmadığı Charente-Maritime bölgesindeki 137 nolu yolda Aytré komünü yakınında radar kuruldu. Ancak, radarın kurulduğu yerden sadece birkaç kilometre ileride ise, oldukça tehlikeli bir bölgede en az 3 kaza yaşanırken, radar kurulması düşünülmemiş.

Auto-Plus’ün araştırmasında dikkat çekilen en önemli nokta ise, insan hayatını kurtarma vaadiyle yerleştirilen radarların büyük oranda ‘rant’ amaçlı olması. Dergiye göre, kaza riski yüksek alanlarda kurulacak radarların maddi getirisi diğerlerine oranla daha düşük.

“Radarların kurulacağı yerler devletin kasasını dolduracak şekilde belirleniyor” denilen araştırmaya göre, tehlikeli bölgelere kurulan radarlar yıllık ortalama 4 bin 774 kez flaşlarken, bu sayı daha güvenli yollardaki radarlarda 12 bini buluyor. Buna göre, güvenli bölgelerde ‘rant amaçlı kurulan’ radarların yıllık getirisi diğerlerlerine oranla 3 kat daha fazla.

Auto-Plus dergisinin haberinde, Fransa genelindeki radarlardan 2 bin 188’inin hiçbir kaza tehlikesi olmayan hızlı yollara kurulduğu bilgisi de verildi.

Fransa’da geçtiğimiz gün alınan bir dizi kararla, radarların bulunduğu yeri gösteren uyarı panolarının genelleştirilmesinin önü açılıyor. Önceleri, sadece radarların bulunduğu alanda bulunan panolar artık herhangi bir yol bölümünün tümü için geçerli olacak.

Ülkede 2014 yılında trafik kazalarında 3 bin 388 kişi yaşamını yitirirken, 2013 yılına göre yüzde 3,7’lik artış görülmüştü. Trafik kazalarında ölümler 2001 yılından bu yana ilk kez artış gösteriyordu. Hükümet, 2020 yılına kadar trafik kazalarından ölümleri yılda 2 bine düşürmeyi hedefliyor.